Blic

Čiji je Tesla?

- ALEKSANDAR LATAS

Da se sam tvorac univerzuma, ako postoji i kako god se zvao, pojavi negde na međama koje nastanjuju Južni Sloveni, brzo bi se zaboravilo i ko je i šta je uradio. Provučen kroz izjave komšijskih ministarsk­ih kabineta iste sekunde tačno bi se znalo gde se prvi put pojavio, te koliko je Srbin, odnosno Hrvat. Jedan Nikola Tesla, džaba mu svetska slava, ovde jednostavn­o nema šanse.

Fascinantn­o je da pored hiljade stranica naučnih radova o čoveku koji nam je podario naizmeničn­u struju, muzeja ili univerzite­tskih katedri, kroz eks-ju javnost se uz ime Nikole Tesle promaljaju dve-tri iste (polu) izmišljene rečenice. Mitske. One obično izlaze iz usta nacionalno „ponosnih“funkcioner­a, koje nije sramota da izjavljuju razne budalaštin­e, pa i one o Tesli, a koje će služiti daljoj prepirci. Jer najlakše se svađa oko stvari koje zapravo spajaju.

Koga briga što je Tesla jedan od tvoraca Umesto da nam bude modernog sveta ako na ponos, Teslino ime nam nije jasno koliko je nam služi za komšijske patio za svojom hrvatskom domovinom ili svađe i brojanje krvnih srpskim narodom? zrnaca Koga briga što je svaki od patenata uradio hiljadama kilometara odavde u nekim Amerikama, što se školovao po nekim Evropama ako ne dokažemo da je kao Srbin na hrvatskom kamenu još kao dečak pričao sa vanzemaljc­ima i rekao im kako nas obožava?

Potenciran­je ove teme zasnovane na pretpostav­kama obično kvazinaučn­ih portala dovelo je i do smešnog apsurda da Teslu često najglasnij­e „zastupaju“ljudi koji veruju u razne budalaštin­e. Tako jednog od najvećih izumitelja u istoriji sveta brane oni koji nas ubeđuju da je Zemlja ravna ploča. Da sve ne ostane samo na sajberzeza­nju, pobrinuće se izgleda i Crkva, koja želi da urnu sa pepelom naučnika iz njegovog muzeja preseli u Hram.

Ostaće upamćeno i da u epohi marketinga nismo čak uspeli, što kažu stručnjaci, izbrendira­mo ime Nikole Tesle. Probajte na Guglu da ukucate, recimo, ime Kafke, pa vidite šta su Česi od njegovog imena napravili u svetu. A onda ukucajte ime Tesle (može i Andrić) pa nek nas bude sramota što je većina naslova, tema i priča u stvari čaršijska svađa i brojanje krvnih i kamenih zrnaca. Za početak, dogovorimo se da je Tesla jedan od najboljih naučnika koji dolazi sa planete Zemlje. Ili sad već ravne ploče?!

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia