Blic

HARADINAJ I NJEGOV BRAT PUCALI IZ KALAŠNJIKO­VA

- M. B.

Gozba na albanski način, veselje uz tradiciona­lnu muziku, šenlučenje i pucanje iz rafalnog oružja na otvorenom u prisustvu velikog broja ljudi.

OVAKO JE KOSOVSKI premijer u ostavci Ramuš Haradinaj proslavio 20 godina od “oslobađanj­a” opština Peć i Dečani.

Premijer u ostavci Ramuš Haradinaj proslavlja­o je uz oružje na jednom događaju u opštini Dečani. Naime, iako se čitav događaj odigrao 16. juna, tek juče se društvenim mrežama proširio videoklip na kome se, kako pišu prištinski mediji, vidi kako Haradinaj, “ponesen” zvukom patriotski­h pesama, puca iz puške. “Kosev” piše da iako nije imao oružje za pojasom, Haradinaj je uzeo revolver od drugih u čijem je društvu bio na zabavi. Kasnije mu se pridružuje i brat Daut Haradinaj, koji takođe ispaljuje rafale iz puške. Kako navode pojedini kosovski mediji, ispaljeno je na hiljade metaka. Tamošnji mediji pišu da je većina oružja bila ilegalna, ali se nije propustilo da se puca i iz službenog oružja. Na snimcima se vidi osoba koja puca i iz AK47.

Čitava proslava odvijala se pod obezbeđenj­em kosovske policije, koja ni na koji način

nije reagovala na Haradinaje­vo divljanje i niko do sada nije priveden.

Ovo nije prvi put da Haradinaj puca u javnosti, a nekoliko puta do sada isticao je kako je to deo albanske tradicije, pozivajući se na kanon. Čak je rekao da taj fenomen nije „ludost“.

- Dešavalo mi se to po kanonu Dukađinija … donese ti domaćin oružje da pucaš i pucaš. Mi to možemo da učinimo po zakonu, možda da u slučajevim­a radosti koristimo oružje…. Dogodilo mi se na veselju kada mi je domaćin rekao ‘ispoštovao si mi tlo konaka’ i dao mi oružje i pucao sam … Rekao mi je ‘ovo oružje je blagoslove­no što ga je dotakla vaša ruka’… Za mene nije ludost ova stvar - rekao je šef u ostavci Ramuš Haradinaj u vezi sa pucanjem vladinih službenika na slavljima.

Apelacioni sud potvrdio je prvostepen­e presude odlazećem potpredsed­niku vlade Dardanu Gašiju, odlazećem ministru trgovine i industrije Endritu Šalji, bivšem gradonačel­niku Srbice Samiju Ljuštakuu i drugim optuženim za pucanje u prostorija­ma potpredsed­nika vlade Fatmira Ljimaja u Mališevu.

 ??  ?? kosovski premijer u ostavci: ramuš haradinaj
kosovski premijer u ostavci: ramuš haradinaj

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia