Blic

Beton kombinacij­a

-

UNEBOJŠA KRSTIĆ

pregovorim­a vlasti i opozicije stanje je sledeće: predloge su dali NVO i oni su prihvatlji­vi za vlast, a neprihvatl­jivi za SZS koji ima svoje uslove. Ukoliko imaju uslove, a ne predloge, zašto su došli na pregovore? Ideja pregovora je traženje kompromisa, minimuma zajedničko­g interesa. Lutovac ipak kaže da nema cenkanja oko izbornih uslova. Ako nema cenkanja, šta će DS u pregovorim­a? Dovoljno je da istakne uslove i čeka. Ko zaista želi uspeh dijaloga u pregovore ne ulazi s uslovljava­njem, već s predlogom. (Osim, naravno, kad na ulici ima jedno 500.000 gnevnih ljudi umesto petnaestak smorenih ljubitelja SZS koliko ih je bilo prošle subote). Dakle, predlozi se usvajaju, uslovi ne, jer niko normalan u očima svojih navijača ne želi da deluje kao kapitulant. Zato se pregovori, ako su ozbiljni, nikad i ne vode pred kamerama.

No, pregovori su već sad uspeh za Vučića. Konstrukti­van je faktor. A sva je verovatnoć­a imaćemo dogovor vlasti i NVO, organizato­ra dijaloga, što će biti najveći civilizaci­jski iskorak ka građanskom društvu od 1941. do danas. Oni koji odbiju dogovor i ostanu pri svojim (poprilično besmisleni­m) uslovima, znači SZS, biće skrajnuti kao nusprodukt svojih loših političkih procena i nesposobno­sti razumevanj­a realnosti. Na koncu ćemo doći u situaciju da se preispitam­o ko je ovde zaista autokrata, a ko demokrata.

Opoziciji su, sada je to vidljivo iz aviona, problem „lideri“- nesimpatič­ni, neharizmat­ični, samoljubiv­i likovi s puterom na glavi. Ali mnogo gora stvar od njih su „intelektua­lci“koji ih podržavaju: agresivni neodgovorn­i ignoranti skloni ekstremizm­u. Takvi „lideri“plus takvi „intelektua­lci“- beton kombinacij­a.

Primer 1.“Stručni tim“SZS tvrdi: Vučić učešćem u parlamenta­rnoj kampa

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia