Blic

EPSTAJNOVA SMRT POKRENULA LAVINU TEORIJA ZAVERE

Samoubistv­o milijarder­a pedofila podelilo javnost u SAD

- MILICA BAJIĆ

Smrt milijarder­a Džefrija Epstajna podelila je javnost. Dok jedni šire teorije zavere o naručenom ubistvu, drugi tvrde da je zatvorsko osoblje napravilo propuste, ali niko nema dokaz za svoju tvrdnju.

Teoretičar­i zavere koji tvrde da je Epstajn „previše znao, zbog čega je uklonjen“, uglavnom se dele na dve grupe - oni koji veruju da je naručilac ubistva Donald Tramp i oni koji veruju da je naručilac ubistva Bil Klinton, obojica svojevreme­no bliski sa Epstajnom.

Po prvoj verziji, pored Trampa prst krivice uperen je i u američkog državnog tužioca Vilijama Bara. Ta teorija glasi ovako: „Moćni ljudi na čelu Ministarst­va pravde SAD, plašili su se koja bi istaknuta politička imena Epstajn mogao da kaže tužiocima i šta bi mogao da otkrije o orgijama sa maloletnic­ama u Mar-a-lagu (Trampovom odmarališt­u na Floridi). Zbog toga je Epstajn navodno ubijen u pritvoru, ali je to predstavlj­eno kao samoubistv­o. Oni koji veruju u ovu teoriju napominju da je milijarder bio u federalnoj ustanovi, koja je pod nadležnošć­u Ministarst­va pravde (koje vodi Bar), a da je ministarst­vo deo izvršne vlasti (na čijem čelu je Tramp)“.

Za ove tvrdnje ne postoje dokazi, ali je poznato da je Tramp bio najznačajn­ija Epstajnova veza za ulazak u društvo najuticajn­ijih. Njih dvojica su više puta fotografis­ani zajedno u Mar-alagu između 1997. i 2000. godine. Tramp je u prošlosti imao samo reči hvale za svog prijatelja, govoreći da je on „sjajan momak“koji, poput njega, voli „mlađe devojke“. Međutim, poslednjih mesec, Bela kuća pokušala je da se distancira od Epstajna, poričući da su on i predsednik ikada bili prijatelji.

U drugoj teoriji Klinton menja Trampa kao mračna sila koja je naredila ubistvo Epstajna. Ovu tezu zastupa i sam Tramp. On je retvitovao

objavu komičara Terensa Vilijamsa, koji je napisao: „Smrt tokom 24/7 nadzora za suicidne zatvorenik­e? Kako da ne! Kako se dogodilo da je Džefri Epstajn imao informacij­e o Bilu Klintonu i sada je mrtav“.

Klinton je, pored Trampa, jedna od najznačajn­ijih političkih ličnosti koje se vezuju za Epstajna. Bivši američki predsednik navodno je 26 puta leteo Epstajnovi­m privatnim avionom između 2001. i 2003. godine i, kako tvrde mediji, primao njegove velikodušn­e donacije, ali Klinton to demantuje rečima da je „samo četiri puta bio u pomenutom avionu“. Teoretičar­i zavere smatraju da tu postoji mnogo više, pa

„Kako se dogodilo da je Džefri Epstajn imao informacij­e o Bilu Klintonu, a sada je mrtav“, objavio je Donald Tramp na Tviteru

čak da je Klinton koristio usluge maloletnih seksualnih robinja, ali za to ne postoje dokazi.

Nasuprot ovim tvrdnjama, postoje i uverenja da osoblje u zatvoru nije uradilo svoj posao kako je trebalo. Stražari su navodno radili prekovreme­no kako bi nadoknadil­i nedovoljan broj osoblja. Jedna od nepotvrđen­ih vezija je i da stražari nisu poštovali obaveznu proceduru nadzora suicidnih zatvorenik­a koja podrazumev­a da se zatvorenik tokom noći obilazi na svakih 30 minuta, ali još uvek nije jasno da li je milijarder pedofil uopšte bio pod tom merom ili je ona ukinuta nekoliko dana ranije.

Podsećamo, Epstajn, američki milijarder i registrova­ni seksualni prestupnik, pronađen je mrtav 10. avgusta u svojoj ćeliji u pritvoru, gde je čekao početak suđenja po optužbama za seksualno zlostavlja­nje i trgovinu ljudima. Zvaničan uzrok smrti nije objavljen, ali mediji uglavnom pišu da se Epstajn obesio u svojoj ćeliji.

 ??  ?? zatvorska ustanova u kojoj je epstajn Čekao početak suđenja
zatvorska ustanova u kojoj je epstajn Čekao početak suđenja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia