Blic

STARI STUDENTI IDU NA „BOLONJU“?

-

Studentima koji su studije upisali po starom programu, pre uvođenja „bolonje“, neće biti produžen rok za završetak studija, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

ON JE ZA Tanjug rekao da neće biti produžetka roka jer na većini fakulteta više ne postoje tehnički uslovi za to.

- Mislim da je ta priča gotova. Za tako nešto ne postoje ni tehnički uslovi na većini fakulteta - rekao je Šarčević, ističući da nema više ni profesora koji će to gradivo da predaju i ispitaju ih.

Uvođenjem Bolonjske deklaracij­a 2006. godine, akademcima koji su studije upisali po starom programu dat je rok da diplomiraj­u do školske 2011/2012. godine. Rok za završetak studija više puta je pomeran, najpre do 2014. godinu, zatim do 2016, pa na 2018. godine, da bi prošle godine dobili rok da do kraja septembra 2019. godine završe studije.

Ako ova ministrova odluka bude i konačna 1. oktobra, kada će se sve definitivn­o razrešiti, stari studenti će od nove akademske godine morati da pređu ili kaže ministar na bolonjski sistem studiranja ili da odustanu od zvanja akademskog građanina.

Njih 8.245 potpisalo je peticiju tražeći produženje roka studiranja na neodređeno vreme jer, kako kažu, neke će ovo presedanje puno koštati - i para i vremena.

- Prilikom prelaska na novi program mi “večiti studenti” bismo morali da polažemo razliku u ispitima, a na nekim fakultetim­a je ta razlika i do 15 ispita. Oni koji su apsolventi prelaskom na novi program bili bi vraćeni na neku od prethodnih studijskih godina. Morali bi i da ispunjavaj­u predispitn­e obaveze, u vidu ponovnog pohađanja nastave, pisanja seminarski­h radova, što predstavlj­a veliki problem jer je veliki broj nas zasnovao porodice i uveliko radi. Nas ima oko 10.000 i nekima je ostao samo diplomski. A na nekim fakultetim­a prelazak košta i do 160.000 dinara - objašnjava jedna od studentkin­ja Filozofsko­g fakulteta Verica Ivanović.

Istu sudbinu deli i Ena Branković, koja ne vidi rešenje problema i koja ističe da im se niko nije našao pomoći u rešavanju ovog problema.

- Stičemo utisak da nam niko ne želi pomoći, već da žele samo da nas sklone sa dnevnog reda.

Za danas zakazan je sastanak starih studenata sa predstavni­cima skupštinsk­og Odbora za obrazovanj­e.

n

 ??  ?? ta priča je gotova...
šarčević
ta priča je gotova... šarčević

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia