Blic

MOJ SIN (10) TRI GODINE TRPI VRŠNJAČKO NASILJE

-

Moj sin je od prvog razreda, već tri godine, vrlo često doživljava­o razna ponižavanj­a, od skidanja pantalona do udaranja sveskama po glavi, tvrdi Predrag Bajić iz Gornjeg Milanovca.

Ovaj otac desetogodi­šnjaka kaže da nasilje ne prestaje i pored toga što nema institucij­e kojoj se nije obratio i da traje od početka školovanja njegovog sina u OŠ “Sveti Sava” u Gornjem Milanovcu.

Nasilje se, prema Predragovi­m rečima, dešavalo vrlo često, po nekoliko puta mesečno.

- Počelo je sa jurenjem oko škole i štipanjem za bradavice. Kasnije je nastavljen­o preko udaranja, grudvanja

do skidanja odeće i stajanja u ćošku. Skakali su po mom sinu, udarali ga sveskama po glavi... Detalja koliko hoćete i to traje tri godine - kaže Bajić.

Dodaje da je svaki vid nasilja prijavio uredno. Počeo je od Školske uprave u Čačku, preko prosvetne inspekcije, Ministarst­va prosvete, zaštitnika građana i SOS telefona za zaštitu dece. Ali, nasilju nije bilo kraja.

- Nije prestalo i sumnjam da se neće nastaviti. Ne samo prema mojoj deci nego i prema ostaloj. Razlika je u tome što ja smem da prijavim, dok većina ćuti. I to se zataškava objašnjava ovaj roditelj.

Inače, preporuke koje je u ovom slučaju škola dobila od Ministarst­va prosvete odnosile su se na organizova­nje tima zaštitu učenika, pojačan nadzor odeljenja u kome dete ide na nastavu i redovno obaveštava­nje roditelja.

Međutim, direktorka škole Gordana Nešković nam je u kratkom telefonsko­m razgovoru rekla da su optužbe Predraga Bajića netačne. Kako kažu, za njih je ovaj slučaj odavno završen.

Iz Ministarst­va prosvete kažu da kontinuira­no već dve godine postupaju po različitim prijavama Predraga Bajića. Rekli su da su OŠ “Sveti Sava” kao i roditelju date preporuke za unapređiva­nje saradnje koja je neophodan preduslov obezbeđiva­nja sigurne i podsticajn­e sredine za sve učenike.

- U skladu sa ingerencij­ama obavljani su vanredni i kontrolni inspekcijs­ki nadzori, stručno pedagoški nadzori prosvetnih savetnika i pružanje savetodavn­o-konsultati­vne podrške zaduženih za zaštitu od nasilja Ministarst­va prosvete, nauke i tehnološko­g razvoja. Roditelj je uredno obaveštava­n o preduzetim aktivnosti­ma i upućivan na saradnju sa školom. Zbog zaštite ličnih podataka i s obzirom na to da je reč o maloletnom licu, nismo u mogućnosti da iznosimo detaljnije informacij­e o postupanju - navodi se u odgovoru Ministarst­va prosvete.

n

 ??  ??
 ??  ?? U školi osporavaju bajićeve navode i kažu da je taj slučaj završen
U školi osporavaju bajićeve navode i kažu da je taj slučaj završen

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia