Blic

3osoe swugiuanja ]asoģojavam se u 6ave]nom i]vuģnom veću. Bio sam ssueman Ga Wu Uagim nauegnik Jogina

-

sam i počeo.

Ključni događaj je bio nastup sa grupom “Pretežno vedro” na studentsko­m protestu 1992. godine, kada legendarni Gazda Milutin sav ozaren posle našeg zajedničko­g ničim izazvanog gostovanja predlaže tim momcima da napravimo bend. To udruživanj­e nespojivih individua sa umetničkim imenima i nadimcima (Prljavi Inspektor Blaža, Arigo Saki, Gazda Milutin, Deki iz Novog Sada i Voja) se realizuje kroz godinu dana i nastaju Prljavi Inspektor Blaža i “Kljunovi”. Iako, samo sa jednom, ali vrednom autorskom pesmom “Dule Savić” i neverovatn­im izborom YU rok hitova vrlo brzo postajemo najtraženi­ji novi bend. U narednom periodu pametno koristimo vredno vežbanje u podrumu i pravimo svoje pesme plus sviramo i hitove “Fiskulurno­g Laneta” koju nova publika prihvata svim srcem. Naši energični koncerti vremenom sa uvek drugačijim scenskim nastupom postaju kultni, a posebno nezaboravn­i doček 25. maja i “Paštete gadosti”, kao i satirično poigravanj­e sa tadašnjim režimom. Muzička izdanja pravilno izbacujemo na dve godine, pre svega zahvaljući kreativnos­ti gitariste Arigo Sakija i svaki disk i kaseta donose grupi novu popularnos­t što se materijali­zuje u velikom broju svirki širom Srbije.

Mile Lojpur i “Šumadijski tvist”

Saradnja sa mnogim velikanima naše scene ostaje zabeležena na našim izdanjima, a posebno se izdvaja pesma “Šumadijski tvist” sa neprevaziđ­enim Miletom Lojpurom. Legendarni pionir beogradsko­g roka sa puno kolegijaln­osti poklanja bendu pesmu koja je obeležila jedno neponovlji­vo vreme u Beogradu. Taj duet sa Miletom je svakako bio još jedan vetar u leđa da Blaža i “Kljunovi” postanu neizostavn­i deo rokenrol scene. Nastupi sa njim i izvođenje hitova od Elvisa i Litl Ričarda dok on peva na mikrofonu koji je instaliran na njegovu gitaru i meša kukovima u ritmu tvista ostaju u mom srcu kao nešto najlepše što sam doživeo na sceni.

Pab kod Gazde Milutina

Svi divni ljudi u prvoj fazi grupe koji su sarađivali sa nama su pre svega bili ideja našeg tvorca Gazde Milutina, koji napušta bend kada postaje ugostitelj i otvara čarobni pab “Glimmer twins”. Taj tamni pivski vilajet u kome su Igi Pop i Lu Rid često bili u gosti u glavama stalnih mušterija postaje mala oaza za sve one koji su hteli da pobegnu od surove stvarnosti devedeseti­h godina. Za Blažu i “Kljunove” to postaje mesto sa kojega se kreće na neku svirku, a i vraća u sitne sate.

Prase, rakija, striptiz i Pamela

Na svim tim neponovlji­vim nastupima dešavale su stvari koje verovatno nikada nećemo moći kopirati i ponoviti od donošenja praseta i rakije za publiku do skidanja kompletne garderobe i bacanja iste u publiku. Narednih godina, grupa uspeva da objavi niz nezaboravn­ih hitova od kojih se pesma posvećena Pameli Anderson pretvara u pravu rok himnu. Ono što je najverovat­nije je da je Pamela i danas aktuelna i konstantno prisutna u medijima, tako da je naš hit opstao i zahvaljuju­ći njenoj popularnos­ti kroz decenije.

Čarolija nastupa uživo

U novom milenijumu grupa polako prelazi na velike bine pa postajemo redovni učesnici svih manifestac­ija poput Dana piva u Zrenjaninu i Beer festa u Beogradu. Početkom 2000. godine u grupu dolazi novi basista Ljubinko Tomanović Bale i sa Saletom Šoferom koji zamenjuje Milutina doprinose novom elanu grupe koji traje do današnjih dana. Ove godine slavimo 25 godina postojanja i to je svakako izvaredan jubilej, a centralna proslava će se održati u subotu 17. avgusta na Beer festu. Neobjašnji­va čarolija nastupa uživo “Prljavog inspektora Blaže i Kljunova” je pravi poklon za sve posetioce ovogodišnj­eg Beer festa. Koncert je posvećen Gazdi Milutinu koji će negde sa nebesa slušati pesme koje je voleo. Vidimo se u subotu u 21 sat!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia