Blic

OBLAK DIMA VEĆI OD EVROPE

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Oblak dima i čađi veći od Evropske unije širi se Sibirom, dok šumski požari nezapaćeni­h razmera u arktičkom krugu ulaze u treći mesec. Teren koji je inače okovan snegom i ledom i koji je ključni deo Zemljinog sistema hlađenja, izbacuje ugljen-dioksid u atmosferu i pogoršava ionako ugroženu klimu.

Usled ogromnih požara na severu Rusije, Aljasci, Grenlandu i u Kanadi u vazduh je izbačeno 50 megatona ugljen-dioksida u junu, a 29 megatona u julu, što daleko premašuje prethodni rekord što se tiče Arktika. Ukupna emisija ugljen-dioksida u atmosferu od početka godine ekvivalent­na je emisiji koju proizvede 36 miliona automobila godišnje, poručili su iz „Grinpisa“. Ovo su do sada najdugotra­jniji požari u 17-godišnjoj bazi podataka

evropskog satelitsko­g monitoring sistema, sa vatrom čiji je intenzitet, kažu stručnjaci, daleko iznad proseka. Rusija je najviše pogođena požarima. Prošlog meseca je predsednik Vladimir Putin mobilizova­o vojsku da gase požare, a četiri sibirska regiona su proglasila vanredno stanje. Ali, vatra nastavlja da gori.

Naučnik Jozef Ašbaher rekao je da su samo u Sibiru tokom dva meseca požara uništena 4,3 miliona hektara šume, ugrožene životinje beže iz divljine u naseljena područja, a Anton Beneslavsk­i, ekspert za požare „Grinpisa“, dodao je da situacija može biti potencijal­no opasna za lokalno stanovništ­vo. Dim iz Sibira i sa drugih gorućih površina proširio se u brojna područja Rusije i Evrope, na zapadu do Danske, a na istoku do zapadnih obala Kanade. NASA na svojim stranicama upozorava da dim sadrži brojne polutante i štetne sastojke, od ugljen-monoksida, preko policiklič­nih aromatskih ugljovodon­ika, metala i dioksina, do čestica pepela i čađi, koje mogu biti štetne za zdravlje. Anti Liponen, iz Meteorološ­kog instituta Finske, procenio je da je pogođeno područje površine pet miliona kvadratnih kilometara - radi poređenja, područje EU je oko

4,5 miliona kvadratnih kilometara, a SAD oko

8,1 milion. Oblak dima se kreće ka severoisto­ku i doći će do Aljaske, gde su ovogodišnj­i požari već pogodili područje veće od onog koje je prošle godine uništeno u kalifornij­skim šumskim požarima. Čađ takođe pada na arktički led slabeći njegovu sposobnost refleksije sunčeve toplote.

Satelitske slike sa Grenlanda su ovog meseca otkrile da su se požari raširili na teritoriju površine 380 kvadratnih kilometara. Iako požari na severu Rusije, u Sibiru i na Grenlandu besne već treći mesec, sa rekordnim površinama spaljenih šuma i zemljišta i količinama gasova, svetska javnost se probudila tek nedavno. Neki ukazuju da su se ruske vlasti kasno uključile u borbu sa katastrofo­m.

 ??  ?? Vatra je toliko Velika da se Vidi iz svemira
Vatra je toliko Velika da se Vidi iz svemira
 ??  ?? zbog klimatskih promena požari su poprimili razmere bez presedana
zbog klimatskih promena požari su poprimili razmere bez presedana

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia