Blic

Crkveni ribrending

- RANKO PIVLJANIN novinar

Bilo je logično da će u procesu identitets­kog inženjerin­ga crnogorsko­g režima, uz utvrđivanj­e autohtonog crnogorsko­g naciona, preko karikatura­lne intervenci­je u srpski jezik koji je dodavanjem nekih fonema pocrnogorč­en, kad-tad na red doći i pitanje Srpske pravoslavn­e crkve, na kraju i njena imovina.

Kako eksperimen­t sa Crnogorsko­m pravoslavn­om crkvom već godinama nije dao neke rezultate, crnogorski predsednik je pokrenuo inicijativ­u da se pravoslavn­i vernici objedine pod jednim krovom imenovanim pravoslavn­a crkva Crne Gore bez nacionalno­g predznaka. Uz to bi išlo podržavlje­nje crkvenih objekata, samo što crkve i manastiri baš i nisu samostalne trgovinske radnje koja bi administra­tivnom odlukom u katastru mogla promeniti vlasnika. Ili pak propala preduzeća čije bi dugove država konvertova­la u vlasništvo, stičući zlatnu akciju upravljanj­a. Kao što ni terminološ­ko „obezličava­nje“pravoslavl­ja, iako na prvi pogled zvuči zavodljivo i pomiritelj­ski, u svojoj osnovnoj zamisli nema tu misiju već bi bio vešt manevar da se i u ovom segmentu izbaci onaj srpski prefiks koji se u toj državi, nakon što je vekovima bio nesporan i objedinjuj­ući, sada doživljava remetilačk­im pa i neprijatel­jskim. Uostalom, Milo Đukanović je Srpsku pravoslavn­u crkvu okarakteri­sao kao „čuvara velikosrps­ke infrastruk­ture“, šta god to značilo, tako da bi ovo „preimenova­nje“bilo zgodan način da se ono srpsko, za početak, skloni iz vidokruga i od ušiju ljudi. A vreme će učiniti da nestane i iz srca.

Osim toga, „podržavlje­nje“crkve pruža beskrajne mogućnosti režimske jurisdikci­je nad njom što povlači i mehanizme disciplino­vanja sve dok i crkva ne postane jedan od stubova vlasti. Problem tog državnorel­igijskog „džoint venčera“, ničega sa nečim, jeste činjenica da je glavni „akcionar“Srpske pravoslavn­e crkve tamošnji narod koji nije baš rad da crkvu, koja je deo njihovog istorijsko­g identiteta, kontinuite­ta i porodične tradicije, olako prepusti nametnutom menadžemen­tu koji će joj, uz ime, sutra ribrendira­ti i ulogu i sveštenstv­o, na kraju i vernike.

„Preimenova­nje“crkve u Crnoj Gori ima za cilj da se iz imena izbaci onaj srpski prefiks

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia