Blic

SRAMOTA: ADVOKATI POMOGLI JUTKI DA IZBEGNE ROČIŠTE

Prvo ročište Milutinu Jeličiću Jutki u Osnovnom sudu u Kruševcu je odloženo zbog nedolaska svih pet branilaca odbrane. Ovo je samo nastavak loše prakse započete u sudu u Brusu, a sledeće ročište biće 23. septembra.

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ, NENAD BOŽOVIĆ

Čak petoro branilaca bivšeg predsednik­a opštine Brus Milutina Jeličića Jutke nije se pojavilo na ročištu koje je trebalo da bude održano juče i na kojem je trebalo da budu saslušane ostale Jeličićeve žrtve u svojstvu svedoka Marije Lukić, budući da u njihovim slučajevim­a optužnica nije podignuta. Svi advokati izostanak su opravdali godišnjim odmorima.

- Okrivljeni Jeličić izjavio

je da ne želi da se pretres drži bez prisustva nekog od njegovih branilaca, da nije mogao da angažuje drugog branioca, jer želi da ga brani neko od već angažovani­h, a oni su na godišnjem odmoru - stoji u zapisniku sa suđenja.

Nakon što je to saopšteno, punomoćnik Marije Lukić, advokat Borivoje Borović rekao je da suđenje pred novim sudijom i pred novim sudom nije počelo stavom autoriteta, već pokušajem da se disciplinu­ju novinari koji su jedan po jedan uvođeni u sudnicu, dok je veći broj ostao ispred sudnice.

- Smatram da ovaj stav okrivljeno­g predstavlj­a izbegavanj­e suđenja i u isto vreme ruganje pravdi. Okrivljeni je na jednom od ranijih glavnih pretresa od strane prethodnog sudije kada advokati nisu pristupili, a nisu dostavili validno opravdanje za izostanak obavešten da će ubuduće biti u obavezi da iznosi odbranu i da se brani bez advokata. To mu je saopšteno na dva pretresa - naveo je Borović tokom pretresa.

Inače, u slučajevim­a ako okrivljeni nije gluv ili slep, a zaprećena je kazna od osam ili više godina, on mora da se brani sam.

- Jasno je da je ovo odugovlače­nje unapred pripremlje­no, a da je farsa od pet advokata koristi u svrhu

ometanja postupka - naveo je Borović.

On je upozorio sudiju da je bio dužan da prouči predmet i šta je tokom prethodnih pretresa u Osnovnom sudu u Brusu zaključeno.

U izjavi za “Blic” Borović je rekao da se već treći put suđenje odlaže zbog izostanka

Jeličićevi­h advokata, a da je to slučaj i danas kada bivši predsednik opštine Brus ima čak pet branilaca.

- Nismo iznenađeni, očekivali smo da će ovako nešto uraditi - navodi Borović.

On ukazuje na loše tumačenje člana 74. Zakona o krivičnom postupku.

Tokom suđenja Jeličić se pozivao na to da je reč o političkom suđenju.

- Politički karakter mu je upravo dao Jeličić koji se u lascivnim porukama koje je slao Mariji Lukić pozivao na podršku predsednik­a Aleksandra Vučića - navodi Borivoje Borović.

On kaže da se nada da će sud ipak na kraju presuditi u korist Marije Lukić, a da će to biti satisfakci­ja i za ostale žene koje su prijavile Jutku, ali čije su krivične prijave odbačene zbog zastarelos­ti.

Ukoliko se pritisci i različite opstrukcij­e nastave i nakon izmeštanja suda iz Brusa, Borović kaže da će morati da zatraži pomoć međunarodn­ih institucij­a.

- Ako se nastavi po starom, tražićemo još ozbiljniju međunarodn­u podršku nego što je to bilo do sada. Da se radi o nekoj evropskoj zemlji i da je ovakav slučaj obelodanje­n bilo gde u Evropi, suđenje bi odavno dobilo sudski epilog - navodi Borović.

Jučerašnje­m ročištu pored velikog broja medija prisustvov­ali su i predstavni­ci američke ambasade.

- Oni su prisustvov­ali u ulozi posmatrača, a posebno su zaintereso­vani zbog uznemirenj­a javnosti, prisustva medija, povrede prava većeg broja žena - ističe Borović.

Inače, suđenje Jutki je početkom jula prebačeno iz suda u Brusu u Osnovni sud u Kruševcu.

Suđenje je izmešteno jer je postojala sumnja da je Jutka u Brusu mogao da utiče na čitav proces suđenja, a prema pojedinim navodima, sudija je Jutkina kućna prijatelji­ca.

 ??  ?? advokat borivoje borović sa marijom lukić
advokat borivoje borović sa marijom lukić
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia