Blic

Buktinja VATRA GUTA EVIJU

Stotine vatrogasac­a potpomognu­tih vatrogasni­m avionima i helikopter­ima nastavile su u sredu bitku protiv velikog požara koji već dva dana besni u centralnom delu ostrva Evija.

- IVANA KEŠANSKI

Vanredno stanje proglašeno je u regionima gusto pošumljeno­g ostrva istočno od Atine, nakon što je izbio veliki požar koji se rasplamsao zbog jakih vetrova i visokih temperatur­a. Zvaničnici su rekli da se situacija poboljšala ujutro nakon što su vatrogasci noć proveli boreći se s plamenom.

„Situacija se čini boljom, uložen je ogroman napor da se obuzda vatra, nadljudski napor“, izjavio je Kostas Bakojanis, regionalni guverner centralne Grčke.

U gašenju požara učestvuje 250 vatrogasac­a, grčka vojska i dobrovoljc­i, kao i šest aviona i pet helikopter­a, koji su naročito aktivni u teško dostupnim oblastima, poput borove šume i kanjona kojima ne može da se pridje sa zemlje. U požaru je do sada uništeno 28 kvadratnih

kilometara zemlje. Na sreću, nisu zabeležene žrtve, a jedan volonter koji je zadobio opekotine zadržan je u bolnici. Evakuisana su četiri sela Makrijmali, Kontodespo­ti, Platanija i Stavros. U pitanju je velika ekološka katastrofa, naveo je list

Oko 250 vatrogasac­a se bori sa vatrenom stihijom koja je zahvatila šume

„Katimerini“.

Gust dim od požara na Eviji prekrio je i čitav glavni grad zemlje. Grčki premijer Kirijakos Micotakis zatražio je hitno snimanje na mestu gde je izbio požar kako bi se znale tačne razmere i procenila pričinjena šteta. On je otišao na Eviju nakon što je zbog požara prekinuo svoj odmor.

Kako je rekao, nakon snimanja će hitno početi težak i dugotrajan posao obnove. On je rekao i da će vlada pomoći agenciji civilne zaštite nakon završetka sezone požara u Grčkoj. Grčka je zatražila međunarodn­u pomoć, a Italija i Hrvatska poslale su joj četiri aviona. Inače, u Grčkoj je u roku od 24 sata, u periodu od ponedeljka do utorka, buknulo 56 požara, prenosi AP, ali je većina brzo ugašena.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia