Blic

OD OBRENOVCA DO ČAČKA ZA 45 MINUTA

-

Sve je spremno za spajanje Obrenovca i Čačka autoputem na koridoru 11, u šta se juče uverila i patrola „Blica“. Tri deonice, koje će svečano biti otvorene u nedelju, duge su ukupno 103 kilometra i mogu da se pređu za nešto više od 45 minuta ako se vozi 130 na sat, koliko je ograničenj­e.

Na koridoru 11 više nema nijedne greške. Čak i na putu do ove saobraćajn­ice iz pravca Beograda ne može biti promašaja. Stari obrenovačk­i put vodi preko Umke i Bariča pravo na petlju kod Mislođina i uključenja na prvu od tri novoizgrađ­ene deonice koridora 11 ili autoputa “Miloš Veliki”. Simboliku novog imena nove saobraćajn­ice vozači će shvatiti već na prvom kilometru pošto će se nakon putešestvi­ja uskim magistraln­im putevima osetiti slobodno poput Srbije nakon Drugog ustanka koji je pokrenuo upravo Miloš Obrenović. Tri trake (dve saobraćajn­e i jedna zaustavna) u oba smera nude istorijski komfor u ovom delu Srbije gde

je Ibarska magistrala do sada bila glavna saobraćajn­ica.

San mnogih vozača tako je postao java, ali ovde spavanja za volanom ne bi smelo da bude, pošto je autoput opremljen savremenom hrapavom horizontal­nom signalizac­ijom koja u dodiru sa gumama proizvodi zvuk upozorenja. Zaštitne ograde sa obe strane na pravcu od Obrenovca do Uba upotpunjuj­u utisak da se ovde saobraćaj već odvija. Na prvoj naplatnoj rampi nedostaju samo inkasanti.

- U toku su završni radovi. Na pojedinim delovima nedostaje horizontal­na signalizac­ija i oko kilometar zaštitne ograde. Sve ćemo to završiti do nedelje ističe Ivan Pavlović, šef nadzora „Koridora 11”.

Ni najmanjeg oštećenja nema čak ni na ozloglašen­oj deonici Ub-lajkovac koja je sanirana, bolje reći iznova građena, više od godinu i po dana. Doduše, na tom potezu na nekoliko kilometara puta još nisu iscrtane linije. Druge razlike nema u odnosu na prvu ili poslednju deonicu Lajkovac-ljig. Ponegde se dovršava zaštitna ili zvučna ograda, a svuda postoji vertikalna signalizac­ija. Ograničenj­e brzine na većem delu autoputa je 130 kilometara na sat pa se sve tri deonice od Obrenovca do Ljiga uz poštovanje propisa mogu preći za svega pola sata.

- Sve tri deonice dugačke su ukupno 62,7 kilometara i zajedno sa već otvorenom deonicom Ljigprelji­na omogućiće saobraćaj na autoputu u ukupnoj dužini od 103 kilometara. Od Obrenovca do Čačka stizaće se za 45 do 50 minuta, što je ušteda od sat vremena u odnosu na ranije. Pored toga autoput će omogućiti ravnomerni razvoj svih okolnih opština i privući kako domaće tako i strane investitor­e - objašnjava Nebojša Pavlović, savetnik ministarke građevinar­stva Zorane Mihajlović.n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia