Blic

SVINJETINU KUPUJTE SAMO KOD PROVERENIH PRODAVACA

-

Afrička kuga svinja nije opasna po zdravlje ljudi, ali bi zbog nje štetu mogli da pretrpe farmeri jer preti opasnost da bude uništeno na stotine hiljada svinja.

ZA RAZLIKU OD klasične svinjske kuge koja se može iskoreniti vakcinisan­jem, afrička svinjska kuga je neizlečiva i protiv nje nema vakcine.

Veselina Pelagić, doktor veterine i mikrobiolo­g, kaže da je nelegalan uvoz mesa, kojim se i dalje nesmetano trguje na pijacama, najveća opasnost za dalje širenje afričke svinjske kuge.

- Od Subotice do Beograda imate na tone nelegalno uvezenog mesa. Zdravlje ljudi nije ugroženo, ali potrošači mogu biti učesnici u širenju ove teške ekonomske bolesti. Odgovornom kupovinom kod proverenih proizvođač­a možemo pomoći da se zaraza ne širi kaže Pelagić.

Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije, kaže da pre svega proizvođač­i ne treba da hrane svinje pomijama, transport svinja mora biti strogo kontrolisa­n, vozila bi trebalo da se dezinfikuj­u, treba smanjiti kontakt sa drugim životinjam­a i sprečiti direktan kontak sa divljim svinjama. Obavezno prijaviti svaku bolesnu ili uginulu svinju veterinaru. Eutanaziju i uklanjanje te dezinfekci­ju

prostora mogu da obavljaju samo ovlašćena lica. Nema zakopavanj­a, bacanja u reku, to je strogo zabranjeno i farmeri ne smeju sami da ubiju obolelo grlo - rekao je Budimirovi­ć. Veterinar Dejan Novković kaže da virus afričke kuge svinja ne može da preživi temperatur­u višu od 80 stepeni, pa bi vodu za svinje trebalo prokuvati.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia