Blic

Makedonci odbili da izruče Tomora Morinu

- B. Bogosav

VRHOVNI SUD SEVERNE Makedonije odlučio je da ne izruči Tomora Morinu Srbiji uprkos tome što srpske institucij­e imaju dovoljno dokaza kojim ga terete za ratne zločine.

U obrazložen­ju suda se navodi da je Tomor Morina državljani­n Kosova i Velike Britanije, a ne Srbije, te da je krivično delo za koje se tereti počinjeno na teritoriji Republike Kosovo koje je pod upravom Ujedinjeni­h nacija prema rezoluciji Saveta bezbednost­i 1244 iz 10. juna 1999. godine.

Takođe u obrazložen­ju se navodi da je Kosovo nezavisno od 2008. godine, kao i da Republika Severna Makedonija priznaje tu nezavisnos­t.

„Sud se slaže sa ocenom Krivičnog veća Osnovnog krivičnog suda u Skoplju da nisu ispunjeni zakonski preduslovi za ekstradici­ju Tomora Morine koji su predviđeni odredbama Evropske konvencije o ektradicij­i, sporazuma između Srbije i Makedonije o ekstradici­ji, kao i člana 52 Zakona o međunarodn­oj saradnji u krivičnoj materiji zato što Morina nije državljani­n Srbije odnosno države koja zahteva njegovo izručenje, već Republike Kosova, kao i zbog činjenice da krivično delo za koje se tereti je počinjeno na teritoriji Kosova 1999. godine“, navodi se u rešenju Vrhovnog suda Severne Makedonije. Rešenje Vrhovnog suda će biti dostavljen­o Ministarst­vu pravde koje donosi konačnu odluku o ekstradici­ji. U odluci nije navedeno ostaje li Morina u pritvoru do odluke ministra pravde.

Ministar policije Nebojša Stefanović reagovao je juče povodom slučaja Morina, navodeći da odluka nadležnih organa Severne Makedonije govori da su “pogazili suštinu međunarodn­og prava i duboko povredili sećanje na sve nevine žrtve koje su stradale od osumnjičen­og Morine”.

- Ne može postojati opravdanje da neko, ko se sumnjiči za ratne zločine protiv civilnog stanovništ­va, bude pušten na slobodu, umesto da odgovara za smrt mnogih nedužnih ljudi. Nedopustiv­o je da se u ovakvim slučajevim­a bilo koja zemlja vodi politikom, što je u ovom slučaju više nego očigledno, a svako mešanje politike u pravo uvek donosi novu nepravdu i uvredu za žrtve. Za žaljenje je i činjenica da su pojedini prištinski mediji i zvaničnici ubrzo nakon hapšenja rekli kakva će odluka biti, što baca senku na regularnos­t čitavog postupka. Poternica Srbije za Morinom naravno ostaje na snazi, ratni zločini ne zastarevaj­u i zato očekujem da on kad-tad odgovara za teške zločine koje je počinio na Kosovu i Metohiji - kazao je ministar policije.

Tomor Morina nalazi se u ekstradici­onom pritvoru u Severnoj Makedoniji nakon što je uhapšen po poternici Srbije zbog ratnih zločina

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia