Blic

ŽIVOT JE POSVETILA NAJMLAĐIMA

Pozorišna rediteljka Slobodanka - Caca Aleksić, suosnivači­ca Pozorišta “Puž” sa suprugom Brankom Milićeviće­m, preminula je juče ujutro u Beogradu u 78. godini, nakon kratke i teške bolesti.

- MAŠA MILOJKOVIĆ, NEVEN DŽODAN

Slobodanka - Caca Aleksić počela je da režira u Zrenjanins­kom pozorištu, a zatim u Ateljeu 212, u Narodnom pozorištu, Beogradsko­m dramskom, da bi sa suprugom Brankom Milićeviće­m osnovala Pozorište “Puž”, čiji je bila i prvi direktor sve do 2005. godine. U tom teatru za decu je režirala predstave: “Tajna super blaga”, “U svetu postoji jedno carstvo”, “Gospodar pesme”, “Čarobni nos”, “Džinovska torta”, “U laži su kratke noge”, “Klovn Sima”, “Brankov urnebes”, “Gusarijada”, “Zlatna ribica”, “Raspevani jubilej”…

Glumica Zlata Numanagić, koja je često igrala u “Pužu” kaže da čovek nikad nije spreman za odlazak bliskih ljudi.

- Pre svega mogu da kažem da smo bili prijatelji, a na drugom mestu počastvova­na sam jer sam igrala dosta u „Pužiću“, gde još uvek imam tri naslova. To nikad više neće biti isti „Pužić“, što se mene tiče. Naravno, uvek sam ih, ne volela nego obožavala, mislim na Cacu i Branka, jer su mi neodvojivi, oni su timski radili i bili su u tome nepobedivi - kaže za „Blic“Zlata Numanagić.

- Vrlo često sam u intervjuim­a isticala, kada kažem gde sve radim, da radim i u „Pužiću“i da bi takozvano veliko pozorište trebalo od njih da nauči kako se pravi ozbiljna predstava, misleći na ozbiljnost pristupa predstavi: studiozno, temeljno i s poštovanje­m prema deci, kao publici - navodi poznata glumica i dodaje da je nju to pozorište vraćalo uvek na prapočetak bavljenja ovim poslom.

- Kada smo bili idealisti i kada smo bili akademski čistunci, kada nije bilo laži, prevare, nego ogromne zabave i pravljenja dobrih predstava - ističe Zlata Numanagić.

Caca Aleksić je diplomiral­a režiju na Pozorišnoj akademiji u klasi prof. Dr Huga Klajna, zatim je bila stalni reditelj u pozorištu u Zrenjaninu. Nakon toga je od 1971. gradila karijeru

Otkrila sam da su deca mnogo bolja publika od odraslih. Navijaju, slađe se smeju od odraslih...

u Beogradu, Novom Sadu, Prištini, Njujorku, Ljubljani, Zenici… U Ateljeu 212 je režirala “Hamlet u podrumu” i “Okovani Prometej”, koje spadaju u istoriju našeg pozorišta, a od ostalih predstava se izdvajaju “Dugo putovanje u noć”, “Čegovići”, “Antigona”, “Tom Pejn”, “Britanik”, “Stolice”, “Kenedijeva deca”... Nakon toga se potpuno posvetila stvaralašt­vu za decu i sa Brankom Milićeviće­m Kockicom osniva Putno pozorištan­ce, a zatim kada dobijaju salu pretvaraju u danas čuveno Pozorište “Puž”.

- Otkrila sam da su deca mnogo bolja publika od odraslih. Navijaju, slađe se smeju od odraslih, više se brinu šta će se desiti glavnom junaku, više se raduju - govorila je Slobodanka - Caca Aleksić.

Ona je isticala da je svesno sa suprugom izabrala da njihovo dete bude - pozorište.

- Da smo imali decu, ne bismo se tako predano mogli baviti umetnošću i zato smo ovu odluku doneli još u mladosti. Iz toga je proistekao jedan skladan brak jer smo “rodili” kreativno pozorište - izjavila je poznata rediteljka.

Tokom bogate profesiona­lne karijere dobitnica je brojnih nagrada za režiju za decu i odrasle, među kojima su i nagrada za režiju na Vojvođansk­om festivalu, na Festivalu „Joakim Vujić”, na Festivalu u Kotoru, dobitnica je nagrade „Bojan Stupica”, vlasnica je „Zlatnog beočuga“za trajni doprinos kulturi Beograda, kao i Aprilske nagrade grada Beograda i priznanja „Zvezda među zvezdama“.

Tokom bogate profesiona­lne karijere dobila je brojne nagrade za režiju za decu i odrasle

 ??  ?? u pozorištu „puž“režirala je predstave: “tajna super blaga”, “u svetu postoji jedno carstvo”, “gospodar pesme”, “Čarobni nos”, “džinovska torta”, “u laži su kratke noge“...
u pozorištu „puž“režirala je predstave: “tajna super blaga”, “u svetu postoji jedno carstvo”, “gospodar pesme”, “Čarobni nos”, “džinovska torta”, “u laži su kratke noge“...

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia