Blic

KAKO DA NAJBOLJE OČISTITE DEČJA SEDIŠTA

Ne čistite dečja sedišta u automobilu? Trebalo bi, često i veoma temeljno jer je nova studija pokazala da su ona stanište velikog broja izuzetno štetnih bakterija fekalnih streptokok­a.

- JELENA MILENKOVIĆ

Istraživan­je je sprovela firma za iznajmljiv­anje automobila “Leasing Options”, koja je uradila testiranje na najčešće bakterije. Vlasnicima automobila je rečeno da ne čiste kola dve nedelje pre testiranja.

Tokom istraživan­ja pregledani su različiti delovi unutrašnjo­sti automobila, uzeti su brisevi, a zatim

poslati u laboratori­ju na analizu kako bi se ispitalo kakve se sve klice nevidljive našim očima nalaze na njima, piše “Miror”.

Rezultati su pokazali količinu bakterija koje se nalaze na svakom delu kola u odnosu na LOD, odnosno na granicu detekcije ispod koje je koncentrac­ija određenih štetnih materija tako niska da se i ne može otkriti.

Na volanima, ručnim kočnicama, ručicama za menjač i centralnim konzolama i radiju registrova­n je LOD vrednosti od 10 do 20.

Obratite pažnju, ta vrednost je na dečjim sedištima čak 3.000!

Analizom je dokazano da su se na sedištima krile fekalne streptokok­e koje mogu da izazovu bakterijsk­u upalu pluća, infekciju uha i bakterisjk­i meningitis.

“Kada sam saznao rezultate za svoj automobil, šokirao sam se”, rekao je za “Dejli mejl” Alek R., otac dvogodišnj­eg dečaka koji je istakao da upravo ova analiza ukazuju na to koliko je važno redovno čistiti dečja sedišta.

Alek R. je to radio povremeno, najčešće nakon što bi njegovo dete prosulo nešto po njima.

“Uvek sam se koncentris­ao na spoljašnos­t, a onda na unutrašnjo­st automobila, čisto bih tepihe, kontrolnu tablu. Od sada će mi sedište mog deteta biti prioritet, od sada ću ga redovno čistiti”, dodao je.

Veliko broj roditelja ne čisti dečja sedišta

Ovaj tata nije usamljen slučaj. Istraživan­je je pokazalo da čak polovina roditelja, oko 44 odsto, dečja sedišta čisti jednom u šest meseci, pa i ređe.

Svaki deseti roditelj je priznao da to radi samo jednom godišnje, a 16 procenata njih nikada ne pere dečja sedišta.

Zanimljivo je da mlađi roditelji bolje brinu o higijeni sedišta. Trećina njih starosti od 18 do 24 godine čisti ih jednom nedeljno, što je znatno više roditelja koji pripadaju starosnoj grupi od 25 do 44 godine.

 ??  ?? roditelji dečja sedišta uglavnom peru samo jednom godišnje
roditelji dečja sedišta uglavnom peru samo jednom godišnje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia