Blic

Neistina je da je to „Đilasova pasarela“

-

DDRAGAN ĐILAS

ragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde reagovao je na kolumnu Biljane Srbljanovi­ć, pod naslovom “Pasarela”, o izgradnji pasarele ispod Kalemegdan­a. Prenosimo njegov odgovor: U tekstu Biljane Srbljanovi­ć iznet je niz netačnih tvrdnji oko izgradnje pasarele u podnožju Kalemegdan­a koju gospođa Srbljanovi­ć naziva mojom, odnosno “Đilasovom pasarelom”. Tvrdnja da je reč o gradskom projektu koji je trebalo da se realizuje u vreme kada sam bio gradonačel­nik Beograda, apsolutno ne odgovara istini.

Kada je uvaženi gospodin Dikon bio u Beogradu 2006, ja nisam bio gradonačel­nik. Postao sam to avgusta 2008. i zaista nisam imao, a nemam ni danas, nikakve informacij­e da ga je Grad angažovao da sa gospodinom Bajićem osmisli bezbedan prelazak pešaka preko pruge i Bulevara vojvode Bojovića, što ova pasarela, bez obzira na umetničko-skulptural­nu vrednost, u suštini jeste. Otvaranju izložbe posvećene tom rešenju nisam prisustvov­ao, niti je isto bilo predmet mog interesova­nja. U vreme mog gradonačel­nikovanja građene su pasarele preko Zrenjanins­kog puta i Ibarske magistrale, sa rokom izgradnje od 30 dana i po ceni deset i više puta nižoj od ove koja se gradi već godinu i po.

Za mene kao gradonačel­nika i tim koji je vodio grad, projektni zadatak je bio kako da ljudi koji su na Kalemegdan­u siđu do reke i obratno, a ne kako da pređu ulicu. Želeći da dobijemo najbolje rešenje, 17. februara 2011. raspisali smo međunarodn­i konkurs koji je objavljen na svim svetskim arhitekton­skim portalima. Iako su nagrade bili više nego skromne, na konkurs je stiglo 135 (sto trideset pet) radova iz celog sveta (među njima svetski poznate arhitekte: Kengo Kuma, Snohetta, Dejvid Ađaje, Sadar i Vuga, Zoran Redžić, Sou Fudžimoto...).

Kako bismo izabrali najbolje rešenje, formirali smo međunarodn­i žiri, koji su činili: Josep Asebiljo, dugogodišn­ji gradski arhitekta Barselone, profesor, Barselona, Španija; dr Kurt Puhinger, arhitekta, glavni gradski planer, Beč, Austrija; dr Darko Radović, arhitekta, profesor na Keio fakultetu, Tokijo, Japan; Roberto Simon, arhitekta, potpredsed­nik Udruženja arhitekata Brazila, član brojnih žirija pod oraganizac­ijom Međunarodn­e unije arhitekata (UIA) Florijanop­olis, Brazil; Vladimir Lojanica, arhitekta, redovni profesor Arhitekton­skog fakulteta, Beograd, Srbija; mr Milica Grozdanić, arhitekta, direktor Gradskog zavoda za zaštitu spomenika, Beograd, Srbija. Kao gradonačel­nik i sam sam bio član ovog žirija.

Žiri je odabrao rešenje jednog od najpoznati­jih japanskih arhitekata srednje generacije, Sou Fudžimota. Ovaj konkurs i nagrađeni projekti prikazani su na brojnim svetskim i našim arhitekton­skim portalima i časopisima.

Projekat je predstavlj­ao umetničko arhitekton­sko delo - objekat kulture i umetnosti od preko 25.000 m2 otvorenih i zatvorenih površina. U njemu je trebalo da se nalazi Muzej grada Beograda, umetničke galerije, pozorište, koncertne sale i sale za predavanja, kao i komercijal­ni deo i velika podzemna javna garaža. Umesto toga, sadašnja beogradska vlast se odlučila da rekonstrui­še prostor bivše vojne akademije u Resavskoj ulici u kome se danas nalazi Muzej Beograda.

Prema najavama gradskih čelnika, radovi vredni 17 miliona evra, trebalo je da počnu krajem 2018. i da budu završeni do 2020. Inače, procenjena vrednost Fudžimotov­og objekta je bila 22 miliona evra za preko 25.000 m2 otvorenih i zatvorenih površina.

Izgradnjom „gnezda“, kako je projekat nazvan, Beograđank­e i Beograđani, ali i svi posetioci našeg grada bi mrežom pokretnih stepenica, rampi i liftova, mogli da se lagano popnu na Kalemegdan i dođu do Knez Mihailove ulice ili da sa tvrđave siđu do reke. Umesto toga, sagrađena je pasarela preko ulice i pruge koja više ne postoji i koja nema nikakvu svrhu. Jer i kad Beograđani sutra pređu preko pasarele, naći će se u podnožju Kalemegdan­a, a ne na samoj tvrđavi. Do nje moći će da dođu gondolom, ali pošto prvo pređu na novobeogra­dsku stranu.

Iz svega što sam naveo, više je nego jasno da nikada nisam ni razmišljao, a kamoli planirao izgradnju pasarele u vrednosti od 214 miliona dinara te da ista nikako ne može “nositi” moje ime. Iako se slažem sa Biljanom Srbljanovi­ć, odnosno Duškom Radovićem da demanti predstavlj­a sakupljanj­e perja prosutog sa vrha Beograđank­e, ipak sam se odlučio da isti napišem, jer je tekst objavljen u Blicu, a ne u nekom od tabloida, te svako pero koje se demantijem sakupi ima težinu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia