Blic

Težak, teži, ranac

- IVANA PREKOVIĆ urednik

Ono čuveno „Ranac na leđa, pa u školu“, možda bi bilo bolje modifikova­ti u „ranac na kolica“sudeći po tome šta sve jedan školarac mora da napakuje sebi na pleća. Tačnije, ne ni on, već roditelji sve po nalogu nastavnika i učitelja, a opet i oni iz podugačkih spiskova svih mogućih udžbenika, priručnika, radnih svezaka sve produktivn­ijih izdavača. Sve u želji da im se pruži najbolje znanje. Ili ne?

Možda ako bi se uspeh u školi merio tako što bi ste na jedan tas naređali sve te naručene knjige i na drugi i samog đaka. Roditelji u svojoj želji da osiguraju magičnih 5,00, u nabavku knjiga kreću vrlo posvećeno. Ne sme da izostane nijedan priručnik, jer treba, sigurno da treba. Možda i za svaki slučaj od više izdavača.

Ali istinu govoreći, ne rade ni oni to napamet nastavnici proslede taj spisak. A odakle je stigao taj? Da li od srdačnih izdavača koji su ih uputili u nove još bolje sadržaje, uz mali poklon pažnje, tipa laptop? Razmislite, koliko li samo neotvoreni­h knjiga, ganc novih korica ostane posle svake školske?

Još pamtim i te moje udžbenike koje nisu hteli ni da otkupe trgovci polovnih knjiga. Pamtim i to da za časove nije trebao udžbenik. To je knjiga iz koje se uči, kod kuće. Za časove su uvek bili potrebni sveska, olovka, eventualno radna sveska. Čak smo i čitanku mogli da imamo samo po jednu po klupi. Nije valjda da se lekcije čitaju uglas 45 minuta?

I stvarno, moraju li ukoričene sveske? Ili oni tabaci papira na žici? Ne mogu da se dokupe sveske naknadno kada se popune? Ili je i to postalo stvar prestiža i da se roditelji pokažu koliko vole svoju decu.

Sve to opet nekako završi na nejakim plećima tih prvaka, pa umesto tog znanja dobiju deformitet kičme, kako upozoravaj­u lekari. Prema tome, volite ih tako što im ova obaveza neće teško pasti i ne krijte se iza onoga „sve sam ti kupio, uči“. Znanje se ne kupuje, nego im pomozite, i vi roditelji, i vi nastavnici, ali i Ministarst­vo. Neka se negde podvuče crta i kaže dosta.

Ne meri se znanje brojem udžbenika koje ćete im napakovati na leđa, već onim što će stvarno poneti u svojim glavama

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia