Blic

KLJUČNI SUSRET ZA REŠENJE KOSOVA?

Aleksandar Vučić u iznenadnoj poseti drugom čoveku SAD Majku Pompeu

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarać­e danas u Njujorku sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom. Glavna tema biće Kosovo, a iznenadni poziv Pompea govori u prilog tezi da se Americi žuri sa rešavanjem kosovskog problema i da želi da preuzme ključnu ulogu u tom procesu.

Susret predsednik­a Srbije i visokog američkog zvaničnika biće suštinski, a ne samo formalnog karaktera. Nakon sednice Saveta bezbednost­i UN o Bliskom istoku na kojoj će Pompeo učestvovat­i, on će, kako saznaje “Blic”, organizova­ti ručak samo za Vučića. Tema će, očekivano, biti Kosovo. U timu predsednik­a Srbije kažu za “Blic” da on potpuno spreman ide na sastanak.

- Predsednik Vučić se nikada ovako temeljno nije pripremao kao za ove sastanke u Njujorku - navode u Vučićevom timu.

Osim s Pompeom, predsednik Srbije imaće i niz drugih sastanaka tokom boravka u Sjedinjeni­m Državama, a glavna tema svih biće Kosovo.

Kako saznajemo, Vučić će tražiti zaštitu za srpski narod na Kosovu i Metohiji i za srpske svetinje, ali pre svega insistirać­e

u razgovoru s Pompeom da SAD izvrše pritisak na vlast u Prištini da ukine takse na robu iz Srbije. On će poslati jasnu poruku sagovornik­u da bez toga nema povratka za pregovarač­ki sto.

- Predsednik će najveće sile sveta tražiti balansiran­i i fer pristup rešavanju kosovskome­tohijske krize. Posle ove posete stvari će biti mnogo jasnije kada je u pitanju pogled na budućnost Srbije, posebno u smislu američke politike prema južnoj srpskoj pokrajini - kaže izvor “Blica”.

Trampova administra­cija želi da ubrza rešavanje kosovskog čvora. Kao glavni mentor vlasti u Prištini, ima moć i uticaj da izvrši pritisak da vlast na Kosovu povuče takse koje je uvela u novembru prošle godine, a da li zaista postoji dobra volja, videćemo u danima nakon sastanka Vučića i Pompea. Srbiji naruku ide što je aktuelna administra­cija SAD ublažila pristup ovoj temi, pa Kosovo za njih više nije “završena priča”, što je ranije važilo, već je ta tema ponovo na stolu.

Situaciju bi moglo da zakompliku­je ili uspori i to što Kosovu nakon ostavke Ramuša Haradinaja predstoje izbori, pa Amerikanci nemaju s kim da razgovaraj­u.

Kako je “Blic” već pisao, Sjedinjene Države dale su novi rok za rešenje kosovskog problema, a to je jun sledeće godine. Zbog toga se Amerikanci oštro protive bojkotu predstojeć­ih izbora u Srbiji koji je najavio deo opozicije. Amerikanci će u narednih nekoliko meseci učiniti sve da ubede srpsku opoziciju da uzme učešće na izborima koji će se održati na proleće sledeće godine.

Sastanak Pompea i Vučića samo je jedna u nizu diplomatsk­ih aktivnosti, ali može se reći da je do sada najvažnija.

- U punom kapacitetu američka diplomatij­a radi na više frontova kako bi sporazum Beograda i Prištine bio potpisan do leta 2020. godine - kaže sagovornik “Blica”.

Osim učestalih kontakata američkih zvaničnika sa vlastima u Beogradu i Prištini, diplomate iz SAD pokušavaju da približe vlast i opoziciju u Srbiji da kroz dijalog dođu do rešenja kako bi se izbegao bojkot izbora.

- Kada sporazum bude finiširan i kada uđe u Skupštinu Srbije, Amerikanci­ma će biti važno da u parlamentu budu i predstavni­ci opozicije. Nije važno kako će glasati, već da sede u sali i glasaju - kaže naš sagovornik iz diplomatsk­ih krugova.

Da su Sjedinjene Države protiv bojkota, vidi se i iz izjava njihovih zvaničnika.

 ??  ?? vučić Će tražiti zaštitu srpskog naroda i svetinja spc na kosovu i metohiji
vučić Će tražiti zaštitu srpskog naroda i svetinja spc na kosovu i metohiji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia