Blic

NAJCRNJI SCENARIO ZA IZLAZAK IZ UNIJE

Koji su sve rizici po Britaniju ako ne dođe do dogovora sa EU

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Velika Britanija izlazi iz EU za 73 dana, a vladin izveštaj koji je procurio u medije pokazuje kakav će to efekat imati ukoliko Bregzit prođe bez dogovora. Dok u Dauning stritu besne zbog curenja poverljivo­g dokumenta, ministar za životnu sredinu Majkl Gov kaže da je tu prikazan najgori mogući scenario.

Uprkos tome što je dokument datiran početkom ovog meseca kad je Boris Džonson već bio u funkciji premijera, Gov - koji je odgovoran za pripreme u slučaju Bregzita bez dogovora - tvrdi da je taj izveštaj star i da se planiranje oko Bregzita ubrzalo otkako je Džonson, koji će se kasnije ove nedelje

sastati sa evropskim liderima, postao premijer ostrvske države. Gov je priznao da bi izlazak zemlje iz EU bez sporazuma imalo svoje posledice.

Neimenovan­i izvor iz britanskog kabineta izjavio je za Bi-bi-si da je za curenje ovog izveštaja u javnost odgovoran bivši ministar koji pokušava da utiče na pregovore sa

EU, dok Gov tvrdi da su neke od pomenutih stavki “preterane”.

- Sigurno je da će biti prepreka na putu, nekih ometajućih elemenata u slučaju Bregzita bez dogovora, ali dokument koji se pojavio u nedelju u medijima bio je raniji pokušaj da se stavi na papir šta bi bila najgora moguća situacija kako bismo mogli da preduzmemo korake da to ublažimo. A preduzeli smo ih - istakao je Gov dodajući da “neki u parlamentu misle da nas mogu sprečiti da izađemo iz EU 31. oktobra”. Međutim, bivši šef civilne službe lord Kerslejk opisao je dokument kao kredibilan i kaže da on razotkriva rizike sa kojima se Britanci suočavaju u slučaju izlaska bez ugovora.

- Ti rizici su potpuno suludi za ovu zemlju i moramo istražiti svaki način da ih izbegnemo - rekao je on.

NOVI PLAN

A prema novom vladinom planu, kako prenosi “Indipenden­t”, Britanija će već prvog dana Bregzita okončati slobodu kretanja za evropske građane. Nova ministarka unutrašnji­h poslova Priti Patel želi da se restrikcij­e na granici postave odmah 31. oktobra, uprkos upozorenji­ma da su mnogi ljudi uhvaćeni u začarani pravni krug.

- Šta će biti sa evropskim građanima koji su napravili svoj dom u Britaniji i putovali u inostranst­vo kad pokušaju da se vrate? Da li vlada ozbiljno ukazuje da medicinsko­j sestri koja je državljank­a EU možda neće biti dozvoljeno da se vrati u zemlju ako je slučajno bila na odmoru? To je apsurdno - rekao je Ed Dejvi, portparol liberalnih demokrata.

Slobodno kretanje za državljane EU okončaće se 31. oktobra ukoliko dođe do Bregzita bez dogovora, a sistem koji bi to zamenio - nije spreman. Liberalne demokrate upozoravaj­u da je Patelova “potpuno odvojena od stvarnosti”, dok evropske organizaci­je ukazuju da su bez sistema vrata diskrimina­cije otvorena.

Pojedini smatraju da je novi plan britanske vlade pokušaj da se EU primora da ponovo uđe u pregovore oko Bregzita i Britanija stavi u što bolju poziciju.

Džonson je pozvao Nemačku i Francusku na kompromis o Bregzitu: „Bićemo spremni za izlazak 31. oktobra - sa sporazumom ili bez njega“

 ??  ??
 ??  ?? dablin poručuje da granica sa irskom mora da bude izbegnuta
dablin poručuje da granica sa irskom mora da bude izbegnuta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia