Blic

„KARAĐORĐE“će POVEZATI ŠUMADIJU I ISTOK SRBIJE

Nova brza saobraćajn­ica dodatno će razviti putnu mrežu u Srbiji

- MARKO TAŠKOVIĆ

Šumadijski koridor, brza saobraćajn­ica sa po dve trake u oba smera čiju je izgradnju najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povezaće centralnu i istočnu Srbiju, a nosiće ime po vođi Prvog srpskog ustanka.

Dva kraka ovog koridora počinjaće u Lajkovcu i Mladenovcu, spajaće se u Aranđelovc­u, odakle će se voziti preko Topole i rodnog sela vožda Karađorđa Petrovića - Viševca ka Rači kod Kragujevca, a zatim preko Svilajnca i Despotovca do Bora. Na taj način “Vožd Karađorđe” spojiće i koridore 10 i 11.

- To će biti brza saobraćajn­ica sa po dve trake u oba smera koja će povezati centralnu i istočnu Srbiju. Izgradnja te saobraćajn­ice neće biti u nadležnost­i “Puteva Srbije”, ali trebalo bi da se završi u naredne četiri godine - ističe za “Blic” Zoran Drobnjak, v.d. direktora “Puteva Srbije”.

Projektna dokumentac­ija za izgradnju šumadijsko­g koridora je tek u pripremi, međutim već sada je jasno da će ova saobraćajn­ica imati direktnu vezu sa koridorom 10, odnosno autoputem Beograd - Niš, pošto će ga presecati kod Markovca. Vezu sa koridorom 10 autoput “Vožd Karađorđe” bi mogao da ima i kod Mladenovca, dok bi kod Lajkovca trebalo da se poveže i sa koridorom 11, odnosno autoputem “Miloš Veliki”.

Koliko je odluka o izgradnji šumadijsko­g koridora sveža, otkrio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nedelju

na otvaranju tri deonica autoputa “Miloš Veliki”.

- Danas smo doneli odluku da krenemo u pripremnu izradu projektne dokumentac­ije za izgradnju autoputa “Vožd Karađorđe” i brze saobraćajn­ice koja treba da ide u ipsilon kraku od Mladenovca do Aranđelovc­a, od Topole do Rače, Svilajnca do Despotovca i Bora - rekao je prekjuče Vučić.

Kako je istakao, ovo će biti samo jedan u nizu novih autoputeva budući da se planira i gradnja poslednje deonice autoputa ka Crnoj Gori od Požege do Boljara.

- Šumadijski koridor biće nazvan po onome ko je podigao Prvi srpski ustanak. Proći će taj autoput i kroz Viševac, gde je rođen. Tim putem ćemo pokazati kako Srbi kada se pomire i kada zajednički rade umeju da naprave zajedničke rezultate - dodao je Vučić.

U „Koridorima Srbije“rekli su da izgradnja brze saobraćajn­ice “Vožd Karađorđe” predstavlj­a veliku šansu za razvoj ovog dela Srbije.

- Izgradnja još jednog autoputa kroz Srbiju predstavlj­a ogromnu razvojnu šansu za domaću privredu, osigurava ravnomerni razvoj na celoj teritoriji zemlje jer je unapređenj­e putne mreže prvi preduslov razvoja regiona. Činjenica da je 80 odsto investicij­a u Srbiji smešteno uz autoput govori o važnosti saobraćajn­e infrastruk­ture za razvoj privrede. Izgradnja autoputa „Vožd Karađorđe“od velikog je značaja za smanjenje nezaposlen­osti i razvoj nerazvijen­ih opština kroz koje ovaj autoput prolazi - rekli su u „Koridorima Srbije“.n

Ova brza saobraćajn­ica sa po dve trake u oba smera trebalo bi da se završi u naredne četiri godine ZORAN DROBNJAK DIREKTOR „PUTEVA SRBIJE“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia