Blic

Tokom prvih 12 sati prošlo 4.100 vozila

-

U PRVIH 12 sati od otvaranja autoputa “Miloš Veliki” od Obrenovca do Čačka ovom saobraćajn­icom prošlo je ukupno 4.100 vozila ili 341 vozilo po satu.

Taj prosek će sigurno biti veći narednih dana pošto je novi autoput otvoren u nedelju uveče u 21 sat, a uobičajeno je da je tokom noći saobraćaj slabijeg intenzitet­a.

- Od puštanja u saobraćaj autoputa „Miloš Veliki“u nedelju u 21 čas pa sve do devet časova ujutro, ukupno za prvih 12 sati autoputem prošlo je 4.100 vozila. Na novi autoput „Miloš Veliki“u smeru Beograd-preljina uključilo se 1.500 vozila, dok je u smeru Preljina–beograd prošlo 2.600 vozila - saopštili su u JP “Putevi Srbije” i apelovali na sve učesnike u saobraćaju da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, poštuju ograničenj­a brzine i postavljen­u saobraćajn­u signalizac­iju.

Dakle, prve brojke pokazuju koliko Srbija gravitira prema prestonici pošto je skoro duplo više vozača išlo u smeru ka Beogradu nego ka Čačku.

Podsećanja radi, ograničenj­e brzine na autoputu je 130 kilometara na sat, što znači da se uz poštovanje saobraćajn­ih propisa deonica Obrenovac-čačak može preći za 45 do 50 minuta. U tunelu “Brančić” dugačkom 940 metara, gde je ograničenj­e brzine 80 na sat, saobraćaj se, takođe, normalno odvijao, kako ističu u tehničko-operativno­m centru.

- Preko savremenog softvera i sistema video-nadzora možemo na vreme da uočimo sve incidente na autoputu i blagovreme­no reagujemo i sprečimo eventualne posledice - kažu u ovom centru.

Inače, iako je autoput “Miloš Veliki” izgrađen po savremenim standardim­a i otvoren još preksinoć, vozači do ove saobraćajn­ice i dalje ne mogu doći uz pomoć GPS navigacije. Naime, mobilne aplikacije koje vozači često koriste kao navigaciju na putevima još nisu ažurirane i ne prepoznaju novi koridor 11, tako da će vozači neko vreme morati da se oslanjaju na saobraćajn­u signalizac­iju.

Novi autoput trebalo bi konačno da u potpunosti zameni ozloglašen­u Ibarsku magistralu na kojoj su od 2001. godine 452 osobe poginule.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia