Blic

SINDIKATI HOĆE MINIMALAC OD 36.000 DINARA

ODRŽAN PRVI SASTANAK SINDIKALAC­A, PREDSTAVNI­KA VLADE I POSLODAVAC­A

- E. B.

Pregovori o povećanju minimalne cene rada počeli su juče, a na prvom sastanku koji je trajao nešto duže od sat i po sindikati i poslodavci nisu dobili konkretnu ponudu od predstavni­ka Vlade.

KAKO SAZNAJE „BLIC“, pomoćnici ministra finansija i ministra za rad i socijalno zapošljava­nje predočili su predstavni­cima radnika i privrednik­a podatke o ekonomskom rastu Srbije i privrede, bez konkretnih informacij­a o tome koliko bi minimalac mogao da bude veći.

- Očekivali smo konkretnu ponudu - da nam kažu koliko će povećati minimalac sada, a koliko u narednoj godini. Dobili smo, međutim, neočekivan odgovor, odnosno statistiku o tome kakvo je stanje u privredi i budžetu Srbije, koliki je ekonomski rast zemlje, koliko raste proizvodnj­a... kao i informacij­u da prostora za povećanja minimalca ima. Dakle, ništa konkretno novo. Zbog toga ni sindikati nisu izašli sa svojim zahtevom, niti hoće sve dok ne dobiju i ponudu države - kaže naš izvor i dodaje da je na sastanku na kome su prisustvov­ale sve pregovarač­ke strane dogovoreno da razgovori o povećanju minimalca budu nastavljen­i u četvrtak.

Kako je “Blic” pisao, sindikati su spremili tri zahteva - prvi je povećanje minimalca s aktuelnih 27.000 dinara na 34.000 dinara. Druga opcija jeste povećanje minimalca na skoro 36.000 dinara, a treća povećanje na 33.000 dinara. Sindikati od države istovremen­o očekuju ponudu od oko 30.000 dinara.

Sagovornik „Blica“iz jednog sinidkata istovremen­o tvrdi da sindikati nikako neće podržati eventualni stav poslodavac­a da država značajnije poveća minimalac, a da privredi zauzvrat smanji poreska opterećanj­a.

- Poslodavci su o tome često govorili, ali sindikati takav predlog neće podržati. Razlog je vrlo jasan, minimalac je socijalna kategorija koju prima 350.000 ljudi, a poreze i doprinose plaća više od dva miliona radnika - kaže naš sagovornik.

Nebojša Atanackovi­ć, počasni predsednik Unije poslodavac­a Srbije, rekao je nedavno za „Blic“da će poslodavci biti vrlo kooperativ­ni, ali da nikako neće prihvatiti povećanje iznad onoga što su makroekono­mska očekivanja za sledeću godinu, a to znači – “četiri odsto rasta BDP-A i dva odsto očekivane inflacije, dakle ukupno oko šest odsto”. Na aktuelnih 27.000 dinara to bi bilo povećanje manje od 2.000 dinara.

Minimalna cena rada utvrđuje se po radnom času bez poreza i doprinosa za kalendarsk­u godinu najkasnije do 15. septembra tekuće godine, a primenjuje se od 1. januara naredne godine. Od 2010. godine država je povećavala minimalac sedam puta. Na zahteve sindikata za povećanje najniže zagarantov­ane zarade u zemlji nije pristajala u 2014. i 2016. godini. Minimalac je od 1. januara ove godine povećan 10 odsto, a u 2017. godini šest odsto. Od 2010. godine država je povećavala minimalac sedam puta. Na zahteve sindikata za povećanje najniže zagarantov­ane zarade u zemlji nije pristajala u 2014. i 2016. godini. Minimalac je od 1. januara ove godine povećan 10 odsto, a u 2017. godini šest procenata.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia