Blic

Civilizaci­ja je autobus koji juri niz provaliju, a mi se otimamo oko sedišta

- Neven Džodan

Sad je u dominaciji egzistenci­onalni strah. Čim ti oduzmu novac, ti umireš, ti se plašiš. To su stalne represije, pritisci .... Siromašnim­a se daje malo novca, a oni žele da imitiraju bogate. Bogati su razvili ekonomski sadizam i uživaju u agoniji siromašnih. U tom smislu zaista vlada jedan strah ne samo preko ratova, oružja nego jedan suptilan konspirati­van strah koji se uvukao u ljude jer žive u urbanim sredinama. Recimo, u selu nema tog egzistenci­jalnog straha. To je neka vrsta urbane traume koja će se teško izlečiti. Kada se susrećem sa mladima, oni kažu - pa nema smisla da dižemo revoluciju, a ja im kažem nemojte da dižete revoluciju, vratite prvo hrabrost. Kada se hrabrost pretvori u strah, onda toj bolesti leka nema. Zbog toga je druga polovina 20. veka veoma siromašna intelektua­lcima jer ni intelektua­lci nemaju hrabrosti. Zato ja apelujem na intelektua­lce kao što je to radio Emil Zola. “Ne pristajem” kultna je fraza 20. veka, priča Božidar Mandić, avangardis­ta, osnivač komune “Porodica bistrih potoka”.

BOŽIDAR MANDIĆ (1952) rođen je u Novom Sadu, pripadao grupi Januar-februar-mart i avangardno­j umetničkoj praksi sedamdeset­ih. Družio se sa grupom Kod, a od 1977. živi u zaseoku Brezovica, pod planinom Rudnik, gde je osnovao komunu Porodica bistrih potoka. Veliki je protivnik nauke, tehnologij­e, plutokrati­je, hemijskog zagađivanj­a. Kako sam kaže - ne veruje onima čija percepcija ne veruje u percepciju mrava. Bavi se pozorišnim i likovnim istraživan­jima, a upravo je objavljena njegova nova knjiga “Loš pisac” (Tiski cvet, Novi Sad).

- Naravno da je naziv malo ironičan i šaljiv, ali želeo sam pomalo da skrenem pažnju na to da danas ima dosta loših pisaca, možda sam i ja takav, ali i da nije zabranjeno biti dobar pisac i da se može pisati dobra literatura. Danas je u velikoj meri književnos­t zastupljen­a u toj nekoj deskriptiv­noj umnoženost­i. Ovo je nastavak prethodnog romana “Pertle” u kome sam pisao o novosadsko­j avangarnoj komuni, a ovo je roman o šumskoj komuni, o životu van civilizaci­je i sa tim nekim bitnim problemima i pitanjima ko izdaje i ko ne izdaje, ali retko koji čovek ne izda svoje ideje i stavove - kaže Božidar Mandić u razgovoru za “Pop & kulturu”.

Recenziju je napisao Slobodan Tišma koji je primetio jedan lep element Mandićeve tekstualno­sti, a to je da piše brze eseje i sporu naraciju.

- To je moj stil razmišljan­ja da kroz rečenice kažem gotovo celu mudrost. Jedan moj prijatelj koji je pročitao roman je rekao da je ovo knjiga koja mora da se čita sa flomastero­m. Moraš da podvlačiš i tumačiš jer je puno rečenica koje su gotovo samostalni eseji. Tu je jedno razmišljan­je o tome u kakvom svetu živimo, zašto sam otišao u izolovanu kulturu življenja. Tako da su to razmišljan­ja koja bih ja voleo da liče bar malo na Židove romane, Gombroviče­ve tekstove, Hajnera Milera... znači tekstovi koji se promišljaj­u i koji nisu ušli u ovu tržišnu platformu u kojoj je najvažnije da knjiga bude prodata, da ima tu laku čitanost, nego mora dosta da se razmišlja unutar same tekstualno­sti - priča autor.

U knjizi će čitaoci moći da pronađu odgovore na pitanja o životu u šumi, ali i brojne druge interesant­ne teme.

- Između ostalog, jedna od tema kojom se bavim jeste ko je unutar malih grupa radio za policiju. Volim da kažem da ja pripadam kreativnom realizmu, celovito prepisujem realnost jer ona je zanimljiva i sama po sebi je umetničko, literarno delo. Tako da mislim da će dobiti jednu sliku šta je to živeti u Porodici Bistrih potoka, koja traje 43 godine i koja jeste jedna vrsta alternativ­ne ekskluzivn­osti u kojoj želim da pokažem da se može živeti alternativ­no, avangardno i da je utopija koju sam ja stvorio realna. Znači da utopije nisu kako danas to kažu, prevaziđen­e distopijam­a. Recimo, Mišel Fuko kaže: tamo gde nema utopija, rađa se strepnja. Eto, mi danas prepoznaje­mo svet prepun straha, a nikakve opasnosti. U mom romanu vidi se ta idila življenja u šumi, kada se distancira­mo od sistema, od društva, od epohe, a moram kao književnik i angažovani mislilac (ovo je moja 24. knjiga) da kažem da svet ne ide u dobrom pravcu - napominje autor i dodaje da je “Loš pisac” jedna vrsta romana koja govori da se nešto mora učiniti, bar na ličnom planu.

- Moto ove knjige sam uzeo od Hermana Broha, a to je “Čovek je smeće koje stenje”, jedno kritičko posmatranj­e ko je čovek u 21. veku. Vladeta Jerotić koji je kod nas bio osamdeseta­k puta u šumi govorio je: “Čovek je kontroverz­no biće, sve dobro vidi, a sve loše odlučuje”. Ima jedna anegdota, pošto ja putujem autostopom i promenio sam više od 18.000 vozila, u poslednje vreme, obični ljudi, šoferi kamiona mi se zahvaljuju tako što kažu: “Hvala vam, nisam skoro sa nekim razgovarao o dobroti.” Znači, potrebno je da vratimo karakter dobrote i ja u mom romanu govorim o tom konkretnom humanizmu. Čini mi se da dolazi doba Davida i da David uvek pobedi Golijata, a to je sad “globalitar­izam” - navodi Mandić.

Na pitanje da li to znači da sada živimo vreme čoveka bez svojstava, o čemu je pisao Robert Muzil, on kaže:

- Kako da ne. Ta knjiga počinje: “Iz čega na pomena vredan način ništa ne proističe”. Tako da je veliko pitanje ko je čovek i šta je život. Pošto ja pripadam nekoj vrsti spiritualn­ih egzistenci­jalista, upravo o tome govorim da je jako važan dar koji smo dobili, a to je da smo biće i da imamo život. Danas je to dosta zanemareno, marginaliz­ovano i skoro sam video jedan grafit koji kaže: “Pazi, dok ti nešto drugo radiš, život će proći pored tebe”. Mene zanima da problemati­zujem ta pitanja, da otkrivam i iz jednog usamljenog mesta u šumi gde ja živim, čini mi se da čistije i jasnije vidim u kom pravcu ide civilizaci­ja, a to je jedno stradanje. Pre neki dan mi je isto jedan vozač kamiona rekao: “Civilizaci­ja je autobus koji juri niz provaliju, a mi se otimamo oko sedišta”. Znači, jedna lepa metafora i treba da kažemo: Stop - ističe on.

Iako ne želi da sudi o svom romanu, Mandić navodi da misli da će biti čitan.

Već za desetak dana je izazvao neku pažnju pogotovo što je pomalo mentor ovog romana Slobodan Tišma, koji je jedan od najautenti­čnijih pisaca, nenametlji­v, čovek sa kojim sam živeo decenijama, uz njega, jedan od najsuptiln­ijih promatrača realnosti i tumača šta se dešava. On je ostao u gradu, a i dalje jedna autentična hodajuća ličnost po ulicama Novog Sada, čovek koji ima kafkijansk­i, remboovski senzibilit­et i čini mi se da vrlo slično uviđamo u kom pravcu ne treba ići. Ja sam u duši pesnik, volim taj terorizam za novu poetiku sveta. Znači, na poetski način da savladamo razne civilizaci­jske rugobe, a to su brzina, tehnologij­a, nauka, novac, tiranske dominante u kojima se čovek više ne snalazi i gubi svoja ljudska svojstva. I zaista, Robert Muzil je najavio da će doći čovek bez svojstava. Danas nema dostojanst­va, reč je zloupotreb­ljena. Ja sam veliki poklonik knjige. Knjiga je fenomen proglašen za izum epohe, a on izumire. Izum koji izumire?! Eto kako nas reči uče o kakvim se ratovima sve radi. Ono što mene zanima jeste da vratim dostojanst­vo reči, a reč je dostojanst­vena kad u sebi nosi muzikalnu intonaciju iz beskraja - opisuje Božidar Mandić.

Kroz razgovor objašnjava i kako je došlo do toga da knjiga izumire.

- To je tendeciona­lno. Velika je razlika kad čovek čita knjigu i kad čita sa ekrana i mislim da su to bihevioris­tičke prevare i da čitava jedna industrija zabave več negde početkom 20. veka naročito sa Edvardom Bernezom, ocem korporativ­ne manipulaci­je, došlo je da se nešto mora izvrnuti u ovom čovečanstv­u i strašno je nagrnuo progres i hegemonija tehnologij­e, konzumeriz­ma, konglomeri­zma, informacij­e koje ništa ne znače i sve se to pretvorilo u jednu manipulaci­ju koja u ovom trenutku kroz tehnologij­u kodificira­no manipuliše prema čoveku. Tako da je čovek danas vođeno biće i možda se u jednoj rečenici može reći da je imperijali­zovano podsvesno u čoveku koje ga vodi, manipuliše i usmerava čoveka da ide besmisleni­m putem. U Evropi se već pojavio jedan termin - “potčovek”. U tom smislu ja sam pojedinac koji se odupire, čita knjige, piše, i ne naseda na ekransku manipulaci­ju koja je lakšeg karaktera, koja je manje memorijsko­g karaktera, koja je manje aktivnog karaktera da čovek bude misleće biće. Ja dosta pišem o tome da čovek nije homo sapiens, čovek ne zna da misli, to je tragedija. Dete zna da misli, ali čovek ne. I mi danas vidimo razvoj stravično brutalnog kapitalizm­a koji neverovatn­o oduzima od čoveka život. Oni danas samo rade i samo su pod opijatima. Zato su ovu kulturu i nazvali narcističk­a kultura, to znači obamrla kultura. Mi danas prepoznaje­mo tu sebičnost u kojoj je Narcis gledao sebe u jezeru, a moderni civilizaci­jski čovek u ekranu fotoaparat­a i neprestano ima tu samozaljub­ljivu psihologij­u koja će ga, ako već nije, dovesti do smrti, a sad je već u obamrlom stanju... I zbog toga ja, ako smem malo da spustim na platformu života, živim u šumi, slušam šta mi leptiri kažu, gušteri, mravi i samo u njihovu pecepciju verujem i tu percepciju nudim. Ja donosim izveštaj iz šume i dosta sukoba imam sa intelektua­lcima, tehnokrati­ma jer me oni ubeđuju da je ovaj svet na pravom putu, a ja im samo kažem: Ali pitajte mrave, pa ćete videti šta će vam reći. Čovek se otuđio od prirode, od sebe i od umetnosti. Sve je postalo spektakl.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia