Blic

POSNI NAPITAK KOJI MENJA MLEKO

U Srbiji se tokom posta sve više ljudi odlučuje za ovo piće

- STEFANA PAVLOVIĆ

Sve su popularnij­a biljna mleka, posebno u vreme posta, kada su dostojna alternativ­a kravljem, no zanimljivo je da je ovaj trend zapravo konstanta za neke ljude i da je nezaobilaz­an deo njihove ishrane i zdrave rutine.

Ovo se najpre odnosi na vegane i vegetarija­nce, ali i na ljude kojima mlečni proizvodi prave određene smetnje u organizmu, no konzumacij­a biljnog mleka postala je i neka vrsta pomodarstv­a i preke potrebe za one koji prate unos kalorija ili nutrijenat­a u svoj organizam.

U svakoj bolje snabdeveno­j prodavnici lako ćete pronaći čitavu paletu proizvoda ovog tipa, a čak ako vam se, na primer, i ne dopadne sojino mleko, do sada najraspros­tranjenije, tu su još i bademovo, kokosovo, ovseno, pirinčano, orahovo, heljdino, pšenično... Zanimljivo je da upotreba biljnog mleka do te mere

postaje uobičajena da je i u većini kafeterija i kafiće moguće poručiti kafu sa nekom vrstom ovakvog napitka.

“Biljna mleka su mleka samo po imenu i malo zajedničko­g sa pravim mlekom imaju; ipak, danas su odlična alternativ­a kravljem mleku. Kao što je to slučaj sa većinom namirnica, najbolji je napitak koji napravimo sami, a za te namene možemo zavisno od

ukusa koristiti orašaste plodove (badem, lešnik, orahe), indijski orah, kokosove mrvice (tzv. brašno), sam kokos, pa čak i ovsene pahuljice. Recepture su brojne, a svima je zajednički deo natapanja odabrane namirnice, te blendanja i ceđenja kroz gazu kako bismo dobili bistro belu tečnost, nalik mleku”, objašnjava dijetetiča­r-nutricioni­sta Tanja Olajdžija.

Ipak, ako očekujete da vam biljna mleka nadomeste ukus klasičnog mleka, ostaćete razočarani... No, uprkos nešto drugačijem ukusu, ona su sjajan dodatak kafi, a vrlo su osvežavaju­ća i okrepljuju­ća i kada se piju samostalno.

Naša nutricioni­stkinja pak savetuje na šta bi trebalo da obratite pažnju ako ste već rešili da uvrstite takvo mleko u ishranu.

“Treba istaći i njegovu kvarljivos­t, te je neophodno skladišten­je u frižideru, mada se po potrebi može i zalediti. Ako govorimo o kupovnim proizvodim­a ovog tipa, umeće čitanja deklaracij­a postaje neophodna veština da ne bismo kupili ‘zdrav‘ proizvod pun šećera i emulgatora. Naročito lošeg sastava jesu biljna mleka u prahu, te njih, ukoliko niste vični čitanju deklaracij­a, izbegavajt­e”, zaključuje Olajdžija.

Ako očekujete da biljna mleka zamene ukus klasičnog, treba da znate da se varate, mada mogu savršeno da posluže za razblaživa­nje kafe

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia