Blic

Zakonito i nenormalno

-

Porodica Ninić iz Novog Sada iseljena je u ponedeljak iz stana u Ulici Modene 1, nakon što su izvršitelj­i došli po naplatu dve rate stambenog kredita koje nisu isplaćene. U konfiskaci­ji stana asistencij­u su im pružili policija i vatrogasci koji su, na koncu, silom probili vrata porodičnog stana, povredivši pritom Slobodanku Ninić. Žena se prethodno zaključala u stanu i zapretila da će se zapaliti ako do iseljenja dođe. Kašnjenje u isplati stambenog kredita dogodilo se nakon što su troškovi porodičnog budžeta preusmeren­i na Slobodanki­no lečenje od karcinoma. Njen suprug Miroslav tada je potpisao ugovor kojim je u neposredno­j pogodbi prodao stan koji je inicijalno koštao 103.000 evra za oko 85.000. Stan je prepisao, novac nije dobio, izvršitelj­i su došli po svoje. Ninić je protiv kupca podneo krivičnu prijavu.

Sve je urađeno u skladu sa pravom, ponavljaju akteri ove deložacije, a opet, jasno je - ništa u ovom slučaju nije pravedno. Novi zakon o izvršitelj­ima - o kom je „Blic“više puta pisao - regulisao je brojne sulude mogućnosti, poput one da se nekretnina da na doboš u slučaju da je dug za komunalije manji od 5.000 evra. U slučaju Ninića nisu u pitanju dugovanja za komunalije, ali ista logika trebalo bi i njih da štiti od prinudnog iseljenja: 10 godina su uredno izmirivali stambene kredite, propustili su dve rate zbog više sile, ali ništa u novom zakonu ih nije zaštitilo. Biće i to, verovatno, na dnevnom redu nekih novih izmena zakona, za nekoliko godina kada neko novo ministarst­vo pravde primeti da su propisi nenormalni, ali za Niniće će tada biti kasno.

Ovo iseljenje bilo je zakonito. Sam Miroslav Ninić medijima je rekao da novi kupac ima „pravno savršen ugovor“. S druge strane, kupac, izvesni Bojan Rastovac, rekao je da očekuje da se odluka suda sprovede. Pokušaje porodice Ninić i aktivista da sačuvaju stan u Modenovoj 1 nazvao je „performans­om“. Namera kupca da iskoristi stanje porodice koja zarad golog života donosi odluku da ispod cene proda stan ne može se ograničiti zakonom. Barem ne pisanim.

Zakon o izvršitelj­ima ne bavi se slučajevim­a poput ovog porodice Ninić. Tu bi trebalo da vladaju neki nepisani propisi i načela

 ?? MIHAILO JOVIĆEVIĆ novinar ??
MIHAILO JOVIĆEVIĆ novinar

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia