Blic

TROČANJI MOŽE POMOĆI SRBIJI, ALI NE PITA SE SAMO ON

Da li je nominacija novog evropskog komesara naša šansa na putu ka EU

- MARKO TAŠKOVIĆ

Srbija može da očekuje blagonaklo­nost Lasla Tročanjija, bivšeg ministra pravde Mađarske u vladi Viktora Orbana i sva je prilika novog evropskog komesara za proširenje, ali na putu ka EU mora da ispuni jasno utvrđene uslove, smatraju analitičar­i.

Evropska komisija nominovala je Tročanjija za novog evropskog komesara za susedstvo i proširenje, a ukoliko Evropski parlament krajem oktobra potvrdi tu odluku, njegov mandat na novoj funkciji počeće 1. novembra. Činjenica da je Tročanji bliski saradnik premijera Mađarske Viktora Orbana sa kojim predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima prijateljs­ke odnose, izazvala je pretpostav­ke da će to olakšati i ubrzati put Srbije ka EU.

Direktor Centra za regionaliz­am Aleksandar Popov ističe za “Blic” da će Srbija nesumnjivo imati naklonost novog evropskog komesara za proširenje.

- Vlasti u Srbiji sa zadovoljst­vom su prihvatile nominaciju Tročanjija, pre svega zbog personalni­h odnosa Vučića i Orbana, ali i činjenice da dolazi iz stranke koja je ideološki bliska SNS-U kao narodnjačk­a stranka. Zbog toga će Tročanji daleko aktivnije raditi na pridruživa­nju Zapadnog Balkana EU i u određenoj meri gledati kroz prste Srbiji, ali, na kraju krajeva, moraće da sledi politiku EU. To nas, uostalom, uči novija istorija - podvlači Popov.

PROŠIRENJE EGZAKTNA STVAR

Kako kaže, i predsedava­jući Spoljnopol­itičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister bio je blag prema Srbiji u prethodnom periodu.

- EU je godinama slala pozitivne izveštaje o napretku Srbije na putu evrointegr­acija, da bi poslednji izveštaj bio veoma zanimljiv i politički obojen i došao je u trenutku kada su pregovori Beograda i Prištine zamrznuti, kako su vlasti u Beogradu tvrdile, zbog toga što je Priština uvela takse. Dakle, packe od EU nisu mogle da izostanu kada ne ispunimo domaće zadatke - naglašava Popov i dodaje da je javnost u Srbiji sa oduševljen­jem dočekala i pobedu sadašnjeg predsednik­a SAD Donalda Trampa na izborima uz medijske naslove “Trampe, Srbine”, da bi se, kako kaže, ispostavil­o da Tramp baš i ne navija toliko za Srbiju.

I Igor Novaković, istraživač pri Centru za međunarodn­e i bezbednosn­e poslove (ISAC), apostrofir­a da personalna rešenja u Briselu ne mogu značajno da utiču na proces evrointegr­acija.

- Proširenje EU je vrlo egzaktna stvar. To je sistem koji je jasno utvrđen i koji se mora ispoštovat­i bez obzira na to ko bude na mestu komesara. Svakako bi trebalo od Tročanjija očekivati veću naklonost i optimistič­ne izjave, ali pitanje je koliko će nam to stvarno značiti. Nešto slično smo imali i od Johanesa Hana pa vidimo kakvi su rezultati - naglašava Novaković.

EU osoba koja će nam reći istinu i sa čime sve treba da se suočimo na evropskom putu, nego da nam je osvedočeni prijatelj koji će nam govoriti samo ono što nam prija uhu podvlači Novaković. Dok Evropski parlament ne potvrdi nominaciju Tročanjija, postojaće mogućnost da neko

drugi bude novi komesar za proširenje.

- Videćemo da li će Tročanji na kraju biti izabran pošto je njegova karijera veoma upitna. Pomalo je paradoksal­no da on bude komesar za proširenje, a učestvovao je u isterivanj­u Centralno-evropskog univerzite­ta (CEU) iz Mađarske. Postoje i kandidati u rezervi, a jedna od njih je i Eniko Đori, državna sekretarka u mađarskom ministarst­vu spoljnih poslova. Ona je izabrana za evropskog poslanika, a takođe je i iz Orbanove stranke Fides, samo što nije toliko bliska premijeru kao Tročanji - kaže Novaković.

BI SVAKAKO TREBALO OD TROČANJIJA I OČEKIVATI VEĆU NAKLONOST OPTIMISTIČ­NE IZJAVE, KAŽU EKSPERTI

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? bivši mađarski ministar pravde sada je na novom zadatku komesara za proširenje evropske unije
bivši mađarski ministar pravde sada je na novom zadatku komesara za proširenje evropske unije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia