Blic

SNS NA 52,4%, SZS NA 11,4%, IZNAD CENZUSA JOŠ SPS I PSG

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Kada bi se izbori održali u narednu nedelju, Srpska napredna stranka imala bi natpolovič­nu većinu, dok bi još tri liste prešle cenzus, pokazuje poslednje istraživan­je agencije Faktor plus.

Naprednjac­i bi, prema istraživan­ju javnog mnjenja, osvojili 52,4 odsto glasova, što je gotovo isto kao i prethodnog meseca. Savez za Srbiju, u slučaju kada bi nastupio u sadašnjem sastavu i kada bi izašao na izbore, osvojio bi 11,5 procenata, a Socijalist­ička partija Srbije imala bi 10 odsto

podrške. Pored pomenute trojke, cenzus bi izvesno prešao i Pokret slobodnih građana Sergeja Trifunović­a (5,5 odsto).

Vladimir Pejić, direktor agencije Faktor plus koja je radila istraživan­je, kaže da je SNS i dalje ubedljiv.

- Naprednjac­i su i dalje dominantni, to više u pitanje ne dovode ni njihovi najveći politički protivnici. I da bude i da ne bude bojkota, SNS će biti ubedljiv - navodi Pejić za “Blic”.

Drugi po snazi je Savez za Srbiju koji, kada je reč o podršci, stagnira.

- Ljudi SZS sve manje prepoznaju kao savez, a sve više kao posebne organizaci­je ili pojedince koji istupaju javno. Njihova ambicija većinski ide ka bojkotu - navodi Pejić i naglašava da socijalist­i trenutno imaju 10 odsto podrške i da su godinama stabilni oko tog procenta.

- Nema pada, što je važno, jer je njihov najveći uspeh da sačuvaju identitet i da se ne utope u vladajuću stranku ističe on.

Pokret slobodnih građana je možda i najveći znak pitanja.

- Sergej Trifunović je trn u oku i vlasti i opoziciji što mu daje posebnu težinu. PSG je trenutno stabilno iznad

I da bude i da ne bude bojkota, SNS će biti ubedljiv, dok podrška SZS stagnira VLADIMIR PEJIĆ FAKTOR PLUS

cenzusa, a možda bi mogao i da raste. Postoji mogućnost da bude tretiran kao najžešći opoziciona­r, ali s druge strane, zbog priče da treba da se izađe na izbore mogli bi da ga optuže da je spreman na neki kompromis s vlašću navodi Pejić.

On kaže da je PUPS na 3,6 odsto, i da je iako to mnoge čudi, ta stranka na deset poslednjih loklanih izbora na koje je izašla, prešla cenzus. Ističe da nema govora da na parlamenta­rnim izborima ide iznad pet procenata, ali da može da bude značajan koalicioni partner.

Radikali su blizu cenzusa, solidan rezultat su napravili u Medveđi, ali Pejić kaže da su šanse da sami pređu cenzus minimalne.

- Mislim da bi trebalo da razmišljaj­u o koaliciji ako hoće u parlament - ocenjuje direktor Faktora plus.

Nakon vesti da se SPAS Aleksandra Šapić i DSS Miloša Jovanovića nisu dogovorili o zajedničko­m nastupu na izborima, istraživan­je, po rečima Pejića, pokazuje da je predsednik opštine Novi Beograd bolje prošao.

- Čudi me da pored tako dobrog zajedničko­g rezultata i izvesnog cenzusa ipak nisu uspeli da se dogovore. Ne bih ulazio u razloge, ali očito su obe stranke pokazale čvrstinu i da će svako ko s njima bude hteo u koaliciju morati da bude spreman na ozbiljan kompromis. Čini mi se da je iz tog koketiranj­a Šapić izašao jači, to pokazuju i rezultati. Ne mislim da je namerno, ali je tako. Ipak, SPAS je i dalje ispod cenzusa sam - kaže Pejić i dodaje da bi mnogi na svašta pristali zbog cenzusa, ali da su SPAS i DSS pokazali da su zbog ideje spremni da ne uđu u parlament.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia