Blic

Pitaću da li je moguće da Češka povuče priznanje KIM

-

Predsednik Češke Miloš Zeman najavio je juče u Beogradu da će za mesec dana, na sastanku ustavnih vlasti u Pragu, postaviti pitanje da li je moguće povući priznanje nezavisnos­ti Kosova.

UPITAN DA LI Srbija može očekivati da neka država EU u narednom periodu ipak razmisli i revidira svoj stav o nezavisnos­ti Kosova, Zeman je rekao da on “nije diktator” i da ne može da nametne svoj stav, ali da ono što može da uradi jeste to da za mesec dana na savetovanj­u vlasti postavi pitanje da li je moguće povući priznanje.

- Drago mi je da je ministar odbrane Lubomir Metnar izjavio da je bila greška priznanje Kosova. On će verovatno biti na mojoj strani, ko će biti na drugoj, videćemo - kazao je Zeman na zajedničko­j konferenci­ji za medije sa predsednik­om Srbije Aleksandro­m Vučićem. Zeman, naime, ne deli stav češke vlade, koja je priznala samoprogla­šenu nezavisnos­t Kosova. On je prethodno podsetio da je Haški tribunal pokrenuo istragu ratnih zločina na Kosovu, zbog čega je kosovski premijer podneo ostavku.

- Izrazio bih s tim u vezi lično mišljenje da država koju predvode ratni zločinci ne bi trebalo da bude deo zajednice demokratsk­ih zemalja - podvukao je Zeman. Vučić je istakao da je Srbija zahvalna Zemanu na njegovim stavovima o KIM i preneo da ga je upoznao sa problemima sa kojima se suočavamo.

- Nisam očekivao da će da pokreće neke inicijativ­e. Veoma sam zahvalan što se čuje njegov glas - kazao je on. Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je juče, posle sastanka sa predsednik­om Češke, da su dve zemlje utrostruči­le spoljnotrg­ovinsku razmenu i da će ona ove godine iznositi 1,15 milijardi evra, te je istakao da ta saradnja može da bude još mnogo bolja. Predsednik Vučić i njegov češki kolega sastali su se u Palati Srbija, a potom je usledilo i potpisivan­je bilateraln­ih sporazuma.

 ??  ?? zeman je rekao da ne može da naredi povlačenje priznanja, ali da može da postavi to pitanje
zeman je rekao da ne može da naredi povlačenje priznanja, ali da može da postavi to pitanje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia