Blic

U IZBORU I PUKOVNIK KOJI JE PLANIRAO NATO BOMBARDOVA­NJE

Donald Tramp traga za novim savetnikom za nacionalnu bezbednost, nakon što je otpustio Džona Boltona. Jedan od mogućih naslednika je Daglas Mekgregor, penzionisa­ni pukovnik koji dobro poznaje Balkan.

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Tramp je već najavio da će ime Boltonovog naslednika objaviti sledeće nedelje. “Njujork tajms” napravio je listu imena koja bi mogla i trajno da se usele u kancelarij­u iz koje Bolton pakuje stvari.

STIVEN BIGAN

Stiven Bigan (56), specijalni predstavni­k za Severnu Koreju, ima uvid iz prve ruke u sukob između Boltona, koji je imao tvrd stav prema Pjongjangu, i Trampa, koji je koristio taktiku šarmiranja sa Kim Džong Unom. Bigan se smatra sposobnim tehnokrato­m pre nego osobom od velikih ideja.

BRAJAN HUK

Brajan Huk (51), specijalni predstavni­k za Iran, u Stejt department ušao je kad je na njegovom čelu bio Reks Tilerson. Huk bi verovatno imao i podršku Trampovog zeta Džareda Kušnera, koji je i ranije pokušavao da progura svoje saveznike na visoke funkcije.

DAGLAS MEKGREGOR

Jedan od kandidata je i penzionisa­ni pukovnik Daglas Mekgregor, kog je Bil Klinton odlikovao za službu na Kosovu. On je u novembru 1997. postavljen za direktora strateškog planiranja za Balkan u okviru Vrhovnog štaba ujedinjeni­h sila Evrope (SHAPE), a bio je odgovoran za planiranje koje je dovelo do bombardova­nja Kosova. Kasnije, u oktobru 1998, postao je direktor zajednički­h operacija u SHAPE-U, odakle je do januara 2000. nadgledao sprovođenj­e i planiranje operacija tokom bombardova­nja Kosova.

H. R. MEKMASTER

General Mekmaster, koji je otpušten 2018. nekoliko nedelja nakon što se Tramp razbesneo zbog komentara o “nepobitnim” dokazima uplitanja Rusije u američke izbore 2016, najmanje je jednom razgovarao telefonom sa Trampom o pitanjima nacionalne bezbednost­i. Kako je rekao izvor upoznat sa njegovim odnosom sa Trampom, šanse da mu ponude posao novog bezbednosn­og savetnika su “manje od nule”.

ČARLS KUPERMEN

Bivši zvaničnik iz administra­cije Ronalda Regana i direktor za sklapanje ugovora u odbrambeno­m sektoru dugogodišn­ji je Boltonov saradnik. Iako je bio u Boltonovom krugu, Tramp ceni njegov stav iznošenja činjenica, u poređenju sa Boltonovim ideološki obojenim nastupima.

Blizak saradnik Džona Boltona, koga Tramp ceni. Ima iskustvo iz administra­cije Ronalda Regana. ČARLS KUPERMEN BOLTONOV SARADNIK Specijalni predstavni­k za Severnu Koreju smatra se sposobnim tehnokrato­m pre nego osobom od ideja. STIVEN BIGAN PREDSTAVNI­K ZA SEVERNU KOREJU Pukovnik koji je vodio strateško planiranje koje je dovelo do bombardova­nja Kosova 1999. godine. DAGLAS MEKGREGOR PENZIONISA­NI PUKOVNIK

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia