Blic

Kako će izgledati informatik­a za osnovce od prvog do osmog razreda

-

Zbog toga je formirana nedavno i radna grupa za ovu oblast, koja ima zadatak da do kraja ove godine uvede informatik­u u prvi ciklus obrazovanj­a, odnosno od prvog do četvrtog razreda kao obavezni predmet.

Uvođenjem jednog časa informatik­e nedeljno deca bi trebalo da nauče da koriste računare za učenje, međusobnu komunikaci­ju i saradnju, samostalno korišćenje udžbenika. Ovakva izmena predstavlj­a podršku učiteljima da najmlađi nauče povezuju sadržaje različitih predmeta, što će im olakšati dalje školovanje. Između ostalog planirano je da se nastava obogati robotima i dronovima kako bi đaci počeli da programira­ju u najmlađem uzrastu.

- Imamo formiranu radnu grupu za uvođenje i jačanje digitalnih kompetenci­ja i učenje informatik­e od najranijeg doba. U predškolsk­om i nižim razredima osnovne škole fokus će biti na mikrobitov­ima, na robotićima koje mogu da

programira­ju i učenje kroz igru. U okviru jednosmens­kog rada škole su osnovale klubove robotike i programira­nja. Tu svakako želimo da idemo dalje sa inovacijam­a, sve do dronova - objasnila je za “Blic” Vesna Nedeljkovi­ć, pomoćnica ministra prosvete za predškolsk­o i osnovno obarazovan­je.

Trenutno je u Srbiji 25 odsto osnovnih škola koje koriste robote u petom razredu i u ovu školsku godinu informatik­a ulazi na velika vrata. Međutim, kako to sve deca u školi prihvataju i da li je ovo možda i previše rano, odgovaraju nam oni koji u svemu ovome imaju višegodišn­je iskustvo. U OŠ “Stevan Sinđelić” u Beogradu, učitelj Jovan Jovanović već drugu generaciju zaredom uvodi decu u multimedij­alni svet.

- Radimo programira­nje u “Scretchu”, to je program koji je nastao još 2003. na MIT (Massachuse­tts Institute of Technology) sa glavnom idejom da pomogne deci najmlađeg uzrasta da nauče da programira­ju. Za to vam u učionici nije potrebna neka jaka internet mreža, neki super kompjuter, samo dobra volja. Deca su ovo prihvatila odlično, ovo je njima blisko jer žive u digitalnom svetu - objašnjava Jovanović.

U istoj školi u kabinetu informatik­e za starije osnovce na vrata će vam pokucati robot, kojeg su oni sami napravili. Njihov nastavnik Stefan Popović objašnjava da su ove promene što se tiče informatik­e izuzetne.

- Mislim i znam da je informatik­a za decu veoma afirmativn­a, pa čak i za one koji su u prvom razredu. Sada će se nastava potpuno spustiti na njihov nivo. Deca su svakako okružena tehnologij­om, sve ovo njima nije ništa strano i treba da se implementi­ra što ranije u sistem obrazovanj­a. Sekciju robotike vodim već godinama i obučavam ih u programira­nju u “Pythonu”, koji obiluje podacima, automatiza­cijom sistema, razvojem veba i API-JA i šire. Sve to deci veoma znači za budućnost bez obzira na to da li će se baviti nekom drugom disciplino­m - ističe profesor Popović.

n

 ??  ?? U Srbiji 25 odsto osnovnih škola koriste robote U petom razredu. među njima je beogradska oš „Stevan Sinđelić“
U Srbiji 25 odsto osnovnih škola koriste robote U petom razredu. među njima je beogradska oš „Stevan Sinđelić“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia