Blic

Jedna stvar je uvek ista

-

NISAM ŽELELA DA radim u „Blicu“.

KADA ME JE SA MOJIH 19 GODINA CVIJETIN MILIVOJEVI­Ć, iskusan urednik, pitao u kojoj bih redakciji volela da radim (u mračna vremena su u obzir dolazile samo tri - „Blic“, „Glas javnosti“i „Danas“), izabrala sam „Danas“. „Blic“mi je bio previše šaren, a ja sam htela da se bavim najozbiljn­ijim mogućim novinarstv­om. Tri godine kasnije, dobila sam ponudu Marka Stjepanovi­ća da pređem u „Blic“, prvi tekst mi je izašao kao glavni na naslovnoj strani, i dalje je istorija.

MNOGI ME PITAJU zašto sam toliko dugo u „Blicu“. Tajna je verovatno u tome što otkada sam došla u tu kompaniju, ne samo da su se na dve-tri godine nizali izazovi u vidu različitih uredničkih pozicija, već je i sama kompanija evoluirala, tako da se „Blic“u kojem sam počela 2004. i ovaj sada drastično razlikuju - osim u jednoj stvari. Ta stvar, i poslovne šanse, osnovni su razlozi zašto sam i dalje ovde.

TA JEDNA STVAR koja je „Blic“uvek izdvajala od konkurenci­je su vrednosti. Za razliku od nekih drugih, koji menjaju svoje osnovne usmerenje u zavisnosti od toga kuda vetar duva - „Blic“tu nikada nije odstupio ni za pedalj. Ni kada je u pitanju Milošević, njegova crna udovica Baca i njihova kamarila - glavni unesrećite­lji građana Srbije i regiona još od Drugog svetskog rata, ni kada su u pitanju ratni zločini, ma ko da ih je počinio, ni kada je u pitanju jedina moguća strategija Srbije - a to je da bude članica EU i zajednice demokratsk­ih zemalja, ni kada je u pitanju protivljen­je mešanju SPC u delove društva u kojima ona nema šta da traži - u naše brakove, veze, naše materice, naš seks, našu politiku... - „Blic“nikada nije prestao da zastupa te vrednosti. Možemo diskutovat­i o tome da li je svakom od hiljada naslovnih strana uvek bio 100 odsto u pravu - i da se odmah razumemo - nije, ali niko mu ne može osporiti da se danas zalaže za iste temeljne vrednosti kao te 1996, kada je osnovan.

I TREĆI RAZLOG su pobede. Urednik sam na sajtu koji je neprikosno­veni broj jedan. Sajtu koji se od svih sa „Gemiusove“liste najposećen­ijih (a na njoj je prvi otkad ona postoji) najuspešni­je bori protiv lažnih vesti, na jednom od retkih koji vest proveri pre nego što je pusti, sajtu kojem, kada god se dešava nešto veliko i važno, drastično skoči ionako velika poseta, što je dokaz da nam ljudi veruju i znaju gde mogu da nađu najbolje i najbrže vesti.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia