Blic

ŠARIĆ OTPUSTIO ADVOKATE, ODLAŽU SE ZAVRŠNE REČI

- BOJANA BOGOSAV

Suđenje Darku Šariću i još 16 optuženih za pranje novca u Srbiji ubacivanje­m prljavog novca u legalne tokove, nakon osam godina, ove nedelje ušlo je u završnicu. Nakon izvođenja svih dokaza, Specijalni sud u Beogradu zakazao je za danas završne reči.

Međutim, desio se potpuni obrt.

Naime, osuđeni narkobos iz Pljevalja odlučio je da potpuno blokira proces otkazujući svim svojim advokatima punomoćje svega dan uoči iznošenja završnih reči.

Kako saznajemo, pored toga, Šarić je zatražio i izuzeće sudije u postupku. Šta to znači? Prema Zakonu o krivičnom postupku, nastavak suđenja moći će da se realizuje tek nakon što se Šariću dodele novi branioci (po službenoj dužnosti). S obzirom na složenost predmeta procesa koji traje već osam godina, novi branioci će morati da upoznaju sve dokaze, veštačenja, saslušanja... Za to će im biti potrebno dosta vremena.

Takođe, suđenje neće moći da se nastavi i dok sud ne odluči po zahtevu Šarića

za izuzeće sudije.

Kada se sve to uzme u obzir, suđenje Šariću je njegovim neočekivan­im potezom blokirano do daljnjeg.

Ovaj korak Darka Šarića potpuno je nejasan, pošto je osuđeni narko-bos tokom procesa dugog osam godina često isticao svoje nezadovolj­stvo trajanjem suđenja.

Tako je Šarić u sudnici znao da postavlja pitanje „hoćemo li ikad završiti ovo suđenje“, ali i da konstatuju da „sud namerno odugovlači postupak“.

PRANJE NOVCA Podsećanja radi, Šariću i članovima njegove

grupe sudi se jer su, kako se navodi u optužnicam­a tužilaštva, 22 miliona evra zarađena švercom kokaina ubacili u legalne tokove i poslove u Srbiji.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike, preko ofšor kompanija, prebacivan je u Srbiju i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka. Ova sredstva korišćena su za privatizac­iju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je između ostalog ulagan i u novosadski „Putnik“, „Mitrosrem“iz Sremske Mitrovice, „Palić“iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru.

Optuženi se međutim brane da su investiral­i u preduzeća i zemljišta, ali da je reč o legalno zarađenom novcu.

SVEDOK SARADNIK Pored Šarića, u ovom slučaju optuženi su i Nebojša Jestrović (svedok saradnik), Andrija Krlović, Predrag Milosavlje­vić, Radovan Štrbac, Zoran Ćopić, Marinka Vučetić, Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Boban Stojiljkov­ić, Bojan Stanojkovi­ć, Erdin Aguš, Goran Vučković, Nebojša Spasić, Nemanja Krstajić, Goran Bogdanović i Marko Dabović.

Suđenje traje već gotovo osam godina, a tri puta je kretalo iz početka zbog promena u sudskom veću.

 ??  ?? zanimljivo je to da se darko šarić žalio na odlaganje suđenja
zanimljivo je to da se darko šarić žalio na odlaganje suđenja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia