Blic

POVEĆANJE PLATA I IZNAD

Ministar finansija Siniša Mali najavio moguć rast zarada

-

Plate u javnom sektoru biće povećane u većem procentu nego prošle godine kada je to povećanje iznosilo između sedam i 12 odsto, najavio je juče ministar finansija Siniša Mali.

On je na TV „Pink“rekao da će se za nekoliko dana izaći sa konkretnim predlogom o povećanju plata u javnom sektoru.

- U narednih par dana

ćemo izaći sa predlogom povećanja plata u javnom sektoru. Već sada mogu da kažem da će povećanje plata procentual­no biti veće nego prošle godine kada je bilo između sedam i 12 odsto. Ove godine ćemo ići još malo iznad toga. Ovim planovima i koracima koje smo zacrtali sigurno idemo već u decembru na preko 500 evra prosečne plate u Srbiji - rekao je Mali, dodajući da su teške reforme koje je započeo Aleksandar Vučić 2014. godine dale rezultat i podsetio na Vučićeve reči da ćemo svi osetiti boljitak kada stabiluzuj­emo javne finansije.

A kakav bi mogao da bude taj konkretan predlog?

U javnom sektoru radi više od 500.000 zaposlenih. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se plate lekarima i medicinski­m sestrama povećati do 15 odsto, ali da će povećanje plata dobiti i vojnici, policajci, socijalni radnici, osoblje javne uprave. Međutim, činjenica je da državna kasa, posmatraju­ći rast BDP-A i kretanje inflacije kursa, dozvoljava prosečan rast plata od oko šest odsto, odnosno povećanje zarade neće biti isti za sve zaposlene.

Upravo tako su početkom ove godine zaposleni u javnom sektoru dobili povećanje plate od sedam do 12 odsto. Najviše, 12 odsto pripalo je medicinski­m sestrama i stomatološ­kim tehničarim­a, što je u proseku bilo uvećanje za oko 4.000 dinara, dok su lekari i stomatoloz­i dobili povišicu od 10 odsto. Zaposleni u policiji, vojsci, prosveti i socijalnoj zaštiti pripalo je povećanje od devet procenata, a službenici­ma Poreske i Uprave carina 8,5 procenata. Ostalim zaposlenim­a u javnom sektoru država je uvećala zarade za sedam odsto. Administra­cija i državna uprava gotovo da su uvek bili na začelju povišica.

Kako je „Blic“pisao prosečan rast od oko šest odsto Vlada je načelno i dogovorila sa MMF prilikom prethodne posete misije Srbiji u maju ove godine, nova runda razgovara biće već za desetak dana, kada će jedna od tema razgovora biti i povećanje zarada u javnom sektoru.

Ovaj procenat povećanja zarada odgovara nominalnom rastu BDP, ali već i sa prvim najavama povećanja zarada spekulisal­o se da će biti veća od ekonomski opravdanog.

- Rast od oko šest procenata bio je ekonomski opravdan i realan i u prošloj godini. Ipak, Vlada je pomoću nekoliko trikova, od kojih je jedan bio ukidanje doprinosa za nezaposlen­e, uspela da namakne veće povećanje. To bi vrlo verovatno moglo da se dogodi i ove godine, samo je pitanje na koji konkretno način - objasnio je naš izvor iz Nemanjine. Dodaje i da bi se prvo novo povećanje plata u javnom sektoru trebalo osetiti u novčanicim­a najverovat­nije od 1. januara 2020. godine, a da bi se odnosilo na plate iz decembra.

Podsećamo, veću platu za pet odsto od januara ove godine dobili su i svi zaposleni u javnim preduzećim­a. Prosečna plata u javnom sektoru, prema poslednjim zvaničnim podacima Ministarst­va finansija iz decembra 2018. iznosila je 56.431 dinara. Prosečna zarada u administra­ciji istovremen­o je bila 59.246 dinara, u obrazovanj­u i kulturi 53.163 dinara, a u zdravstvu i socijalnoj zaštiti 50.509. dinara. Od januara 2019. zarada u javnom sektoru prosečno je uvećana za sedam do 12 odsto, odnosno za 4.000 do oko 6.700 dinara.

Ovim planovima i koracima koje smo zacrtali sigurno idemo već u decembru na preko 500 evra prosečne plate u Srbiji, rekao je Mali

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia