Blic

OD ZANATSKE RADNJE DO PARTNERA GIGANTA

- P. O.

„Energomont“iz Bačkih Vinograda na severu Srbije osnovan je daleke 1992. kao mala samostalna zanatska radnja koja se bavila popravkom, remontom, namotavanj­em i premotavan­jem energetski­h transforma­tora.

U međuvremen­u, za 27 godina posvećenog rada, radnja je izrasla u preduzeće koje broji preko 100 zaposlenih, ima tri proizvodne hale i fokusirano je na konstrukci­ju i proizvodnj­u savremenih energetski­h transforma­tora, a u svom profilu danas, između ostalog, ima upisanu saradnju i sa svetskim gigantom kao što je nemački „Simens“.

- Naš posao se sastoji od puno rada, ali delimično i razočarenj­a jer se to ne može izbeći nikada. Uprkos izazovima i na trenutke nepovoljni­m okolnostim­a, uspeli smo da se razvijemo i dostignemo nivo na kome smo danas. Ako bih mogao da izvučem suštinu poslovne filozofije, to je da je obaveza preduzetni­ka da neprestano prati sve procese u svojoj oblasti i da uvek ulaže u poboljšanj­e, jer svet je takav da se stalno menja i unapređuje - kaže Igor Ujhelji, jedan od tri vlasnika „Energomont­a“.

Ujhelji ističe da u ovom trenutku njegova kompanija proizvodi široku paletu transforma­tora, od kojih je deo već uspela da izveze na regionalna tržišta, ali da pravi izazov pred kompanijom leži u proboju na veliko i veoma zahtevno tržište Evropske unije.

- Budući strateški plan nam je izlazak pred EU kupce. Ono što nam daje razlog za optimizam jeste činjenica da smo zahvaljuju­ći kvalitetu naših proizvoda uspeli da dobijemo tipske ateste instituta u gradu Krajova u Rumuniji koji su neophodni za izvoz na globalna tržišta. Zaista smo puno ulagali u dobijanje tih atesta koje sada imaju naši distributi­vni transforma­tori i od toga očekujemo dosta - kaže Ujhelji navodeći da se u „Energomont­u“pomno prate aktuelni trendove za optimizaci­ju transforma­tora što je sada globalni imperativ u ovoj oblasti.

Suštinski faktor za rast kompanije jedan od vlasnika „Energomont­a“vidi u podršci poslovnih banaka da kreditno prate napore proizvođač­a.

- Banke nas prate kreditima i zato smo napredoval­i. Sa naše strane, sva sredstva koja smo ostvarival­i prodajom ulagali smo odmah natrag u proizvodnj­u i rasli smo organski, zdravo - ističe Igor Ujhelji. Za razvoj kompanije bila je važna i podrška koju je 2017. dobila od Razvojne agencije Srbije u okviru njenog “Programa podrške internacio­nalizaciji privrednih društava, preduzetni­ka i klastera”.

U toku 2007. u „Energomont­u“je započeto uvođenje integrisan­og sistema menadžment­a koji obuhvata uvođenje standarda ISO 9001:2001 za sistem upravljanj­a kvalitetom, ISO 14001:2005 za sistem upravljanj­a zaštitom životne sredine i OHSAS 18001:1999 za sistem upravljanj­a zaštitom zdravlja i bezbednost­i na radu.

- Cilj našeg rada je da zadovoljim­o sve potrebe i zahteve naših kupaca, vodeći računa o bezbednost­i na radu i zaštiti životne sredine. Slušajući kupce, mi razumemo njihova očekivanja i sistematič­no izvršavamo ugovorene aktivnosti. Posedujemo visokokval­ifikovanu radnu snagu, ogromno iskustvo sticano višedeceni­jskim radom na polju proizvodnj­e i remonta energetski­h distributi­vnih transforma­tora od 50 KWA (kilovolt ampera) do 1.600 KWA, kao i u reviziji distributi­vnih transforma­torskih stanica - ističu u kompaniji.

Kao jednu od ključnih stvari za uspeh kompanije, Ujhelji posebno ukazuje na to što vlasnici i menadžment pridaje veliku pažnju razmeni informacij­a među zaposlenim­a.

- Otvorena i konstrukti­vna komunikaci­ja je obaveza za naše zaposlene, baš kao i svest o kvalitetu, zaštiti čovekove sredine, zaštiti na radu i zaštiti podataka. Svaki zaposleni je lično odgovoran za aspekt kvaliteta pri svom radu i svestan da mora imati pozitivan stav tome. Kvalitetno, brzo i efikasno obavljati dodeljene mu poslove i neprekidno ostvarivat­i inoviranje i poboljšanj­e kvaliteta svoga procesa rada i poslovanja je obaveza. Sa naše strane, veliku pažnju poklanjamo stalnoj edukaciji naših zaposlenih i njihovom unapređenj­u - navodi Ujhelji.

 ??  ?? „energomont“broji preko
zaposlenih i ima tri proizvodne hale
„energomont“broji preko zaposlenih i ima tri proizvodne hale

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia