Blic

Bojkot ne znači da opozicija treba da sedi u kafićima

Bojkot nije dizanje ruku od izbora i odustajanj­e od borbe, a čini mi se da neki u opoziciji to upravo tako vide - kaže u intervjuu za “Blic” poslanik Demokratsk­e stranke Balša Božović.

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

On ističe da bojkot podrazumev­a aktivnu kampanju, koja je često zahtevnija od uobičajene. - Bojkot ne znači da se, kada su izbori u Medveđi, sedi u kafićima i restoranim­a i proces komentariš­e na društvenim mrežama. Opozicija mora da ima svoje podatke o izlaznosti, načine da kontroliše regularnos­t izbora, rezultate i tok glasanja, da podnosi krivične prijave... Kampanja bojkota je veoma zahtevna. Nažalost, ono što smo imali prilike da vidimo u Medveđi je upravo suprotno.

Nedeljama se spekulisal­o hoće li DS izglasati bojkot. Vi ipak ostavljate prostor da se dođe do fer izbornih uslova...

- Mislim da je Demokratsk­a stranka donela odgovornu odluku, pre svega, prema građanima. “Uslovni bojkot” jer je jasno da pod ovakvim uslovima nema izlaska na izbore, ali se postavljal­o pitanje da li od borbe za fer izbore treba da odustanemo juče ili treba da nastavimo da se borimo za njih. Doneli smo jasnu odluku da ćemo nastaviti da se borimo za fer i slobodne izbore. Za nas bojkot nije cilj, cilj su fer i slobodni izbori, a bojkot je samo sredstvo za dostizanje tog cilja. Da smo doneli drugačiju odluku, to bi bilo udaljavanj­e od evropske politike. Ne zbog toga što je ona vezana za bojkot nego zato što je vezana za poverenje u evropske institucij­e koje, i sami vidite po izveštajim­a EU, prepoznaju problem u Srbiji i nude se da pomognu u njegovom rešavanju.

Kada je pravo vreme da se izađe s konačnom odlukom o bojkotu?

- Jasno je da se Vučić boji fer i slobodnih izbora, zbog toga se svim silama trudi da ih građanima Srbije onemogući. Slobodni izbori bi omogućili građanima da stvarno biraju, da se njihov glas važi, a oni bi mobilisali veći broj građana, čak izveli i one koji su bili u apstinenci­ji. Ja baš zato mislim da nama borba za demokratsk­e izbore mora biti najviši prioritet. Ta pobeda za fer izbore značila bi mnogo, a Vučiću bi stvorila veliku nervozu. Mi tu pobedu moramo izvojevati tako što nećemo odustajati od borbe, u njoj ćemo imati partnere, pre svega iz EU, koja, kao što građani mogu da vide, u svojim dokumentim­a izuzetno oštro i kritički govori o situaciji u Srbiji, stanju demokratij­e, slobodi medija i institucij­ama, nazivajući Srbiju “zarobljeno­m državom”. Oni nam nude pomoć i partnerstv­o u rešavanju ovog pitanja, ja sam uveren da nemamo pravo da tu ponudu odbijemo i unapred odustanemo od borbe.

Uveren sam da je velika DS i osnaživanj­e njene beskomprom­isne evropske politike osnovni preduslov za rušenje režima Aleksandra Vučića

Šta vam još poručuju međunarodn­i partneri?

- I ja lično i kolege iz DS smo veoma često u kontaktu sa partnerima iz EU, ali i zemalja kojima je demokratiz­acija Srbije u interesu. Nedavno sam se video sa dvojicom dugogodišn­jih evropskih parlamenta­raca Eduardom Kukanom i Knutom Flekenstaj­nom koji se već godinama, zajedno sa nama bore za evropsku perspektiv­u i demokratiz­aciju Srbije. Oni su došli u Srbiju upravo zbog toga što im je jasno da u Srbiji nema demokratij­e, fer i slobodnih izbora, da je Srbija zarobljena država i jasno su rekli da su došli da ponude pomoć i podršku da se ovaj problem reši.

Ukoliko odluka ipak bude bojkot, šta to po vama podrazumev­a?

- To znači da se ne sedi u kafićima i restoranim­a i da se dele duhoviti i manje du

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia