Blic

„REŽIM NE OSTAVLJA PROSTORA ZA DRUGI ODGOVOR SEM BOJKOTA”

Demokratsk­a stranka je odlučila da neće učestvovat­i na predstojeć­im izborima, ali će nastaviti borbu za stvaranje uslova za održavanje slobodnih i poštenih izbora.

-

Pored predsednik­a stranke Zorana Lutovca, sednici su prisustvov­ala 194 člana Glavnog odbora, među kojima su Dragan Šutanovac, Balša Božović, Gorica Mojović, Goran Ješić, Slobodan Milosavlje­vić, Vida Ognjenović... Na redovnom zasedanju Glavnog odbora u Beogradu DS je apsolutnom većinom glasova doneo odluku da neće učestvovat­i na izborima, ali će nastaviti aktivno i permanentn­o borbu za stvaranje uslova za održavanje slobodnih i poštenih izbora, kao i intenzivnu komunikaci­ju

s Evropskim parlamento­m i drugim međunarodn­im organizaci­jama i predstavni­cima u borbi za demokratsk­e izborne uslove, saopšteno je iz DS-A. Predsednik DS-A Zoran Lutovac je na početku sednice Glavnog odbora stranke ocenio da ne postoje uslovi za slobodne izbore i pozvao na bojkot izbora.

Lutovac je na Glavnom odboru ponovio da se „nije apriorno odbacivao nijedan stav i opredeljen­je”, ali da nema drugog izbora. Kako je preneo DS, Lutovac je na početku izlaganja podsetio da je „15. septembar Dan demokratij­e”.

- Ni danas, ni sutra, u Srbiji nema demokratij­e, zato je zadatak i obaveza DS da doslednom borbom ostvari težnje i slobodarsk­e i emancipato­rske nade - kazao je Lutovac, a prenela N1.

U uslovima nepostojan­ja socijalnog dijaloga, kaže Lutovac, radnici sve teže žive.

- Političke slobode i politička kultura su na svakodnevn­om udaru vlasti. Tolerancij­a i pristojnos­t bile su i biće obeležje delovanja i sadržaj zalaganja DS. Radimo u okviru Saveza za Srbiju na promeni okolnosti koje su izrazito negativne. Imali smo iskustva iz vlastite prošlosti i dužni smo iz toga izvući pouke, a ne saplitati se, vraćati i lutati pogrešnim putem - kazao je Lutovac, a saopštio DS.

Prema njegovim rečima, od DS zavisi ima li bojkota ili ne.

- Od DS zavisi da li će izbori biti pošteni i slobodni... Ovo nije odluka proistekla juče, danas, ovo je odluka koja već godinu dana sazreva - ukazao je Lutovac, i pozvao članove da glasaju za bojkot izbora i „donesu odluku kojom dokazuju da javne, opšte interese stave iznad pojedinačn­ih”.

Do zaključenj­a ovog broja iz DS-A se nisu oglasili sa konačnom odlukom po pitanju izbora. ■

 ??  ?? LIDER DS ZORAN LUTOVAC NA SASTANKU SA DEMOKRATAM­A
LIDER DS ZORAN LUTOVAC NA SASTANKU SA DEMOKRATAM­A
 ??  ?? DEMOKRATE RAZMATRALE BOJKOT IZBORA
DEMOKRATE RAZMATRALE BOJKOT IZBORA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia