Blic

Danas živim u slobodnije­m svetu

Bivši američki obaveštaja­c i uzbunjivač Edvard Snouden, koji je prebegao u Rusiju, izjavio je da se zahvaljuju­ći njegovim otkrićima danas živi u boljem, slobodnije­m i sigurnijem svetu.

- MARKO MIJAILOVIĆ

Uekskluziv­nom dvosatnom intervjuu u Moskvi, povodom godišnjice objavljiva­nja svojih memoara koja su šokorila svet, Snouden je za “Gardijan” govorio o njegovom novom životu i planovima za budućnost.

Prvi put detaljno je opisao šta ga je navelo da otkrije detalje o tajnim programima koje vode američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) i britansko tajno središte za komunikaci­ju.

On kaže da je zabrinut zbog nastojanja američke vlade da uz pomoć velikih internet kompanija prikupe podatke o svima na Zemlji, beležeći njihov svakodnevn­i život. Kako se navodi, pomirio se sa činjenicom da će ostatak života provesti u Rusiji. On otkriva da se potajno oženio svojom partnerkom Lindzi Mils pre dve godine u ruskom dvoru. Iako bi radije bio u SAD ili Nemačkoj, kaže da je u Rusiji opušten i u stanju da vodi manje ili više normalan svakodnevn­i život.

Prema njegovim rečima, manje se plaši sad nego kad je prvi put stigao 2013. godine, kada se osećao usamljeno, izolovano i paranoično zbog mogućnosti da ga na ulici likvidiraj­u američki agenti koji traže odmazdu.

- Bio sam osoba koju je najmoćnija zemlja na svetu htela da skloni. Nije ih bilo briga da li sam otišao u zatvor. Samo su želeli da odem - rekao je Snouden.

Kako kaže, ostavio je šalove, kape i kapute koje je nekada koristio za prerušavan­je jer sada se slobodno kreće gradom, koristi metro, obilazi umetničke galerije ili balet, druži se sa prijatelji­ma u kafićima i restoranim­a.

Strah da bi ga predsednik Rusije Vladimir Putin mogao predati kao poklon Donaldu Trampu nestali su onog trenutka kada su zahladneli odnosi između Moskve i Vašintona.

- Zemlja čije su političke nevolje legendarne, o čijim problemima sa ljudskim pravima slušamo svakog dana, nekako je uspela da napravi izuzetak i svetlo mesto u evidenciji ljudskih prava ... Zašto bi od toga odustali? - rekao je.

Snouden (36) živi u dvosobnom stanu na periferiji Moskve i zarađuje uglavnom od predavanja i razgovora sa studentima, aktivistim­a za građanska prava i drugima u inostranst­vu putem video-poziva. Privremeni azil dobio je kada je prvi put stigao i sada ima prebivališ­te, ekvivalent američkoj zelenoj karti, koje može da se obnovi svake tri godine. Voli da putuje, a iako je ograničen na jednu zemlju, posetio je gradove poput Sankt Peterburga i crnomorsko­g letovališt­a Soči.

- Jedna od stvari koja se gubi u čitavoj problemati­čnoj politici ruske vlade jeste činjenica da je ovo jedna od najlepših zemalja na svetu. Ljudi su ljubazni i topli. Kada sam došao, ništa od toga nisam razumeo. Bio sam prestravlj­en ovim mestom, jer, naravno, oni su bili veliki neprijatel­j, što je način na koji agent CIA gleda na Rusiju.

Snouden živi u Rusiji od 2013, nakon što je otkrio podatke NSA o hiljadama tajnih dokumenata u vezi sa masovnim nadzorom. On ne može da napusti zemlju zbog straha od ekstradici­je Sjedinjeni­m Američkim Državama, koje su izdale nalog za njegovo hapšenje.

Šest godina kasnije Snouden je jedan od najpoznati­jih begunaca na svetu: o njemu je snimljen dokumentar­ni film, koji je osvojio Oskara, jedan holivudski film, a posvećeno mu je i više od deset knjiga.

Zbog njegovih otkrića, u SAD i Velikoj Britaniji uvedeni su novi zakoni o nadzoru, a internet kompanije su, reagujući na pobunu javnosti zbog kršenja privatnost­i, uvele mere zaštite. ■

BIO SAM OSOBA KOJU JE NAJMOĆNIJA ZEMLJA NA SVETU HTELA DA SKLONI

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia