Blic

OD DASAKA IZ GARAŽA DO OPREME ZA 200 EVRA

-

toliko zahtevnija.

- Stazu svake godine usavršavam­o i došli smo do toga da imamo najzahtevn­iju konfigurac­iju terena koja je na velikoj nadmorskoj visini od starta do cilja. Ono što je za takmičare čini izazovnom i moćnom jeste i podatak da na pojedinim delovima staze takmičari dostižu brzinu i do 50 pa čak i 60 km/h - ističe naš sagovornik. Mauntinbor­d ili All Terrain Board (ATB) je planinski skejtbord namenjen za vožnju po brdskim predelima. Mauntinbor­deri kažu da je idealna zamena za snoubord, zato što su tereni, stilovi, trikovi i discipline iste kao i u tom zimskom sportu, jedino se razlikuju vremenski uslovi.

- ATB svoje korene ima još u sedamdeset­im godinama 20. veka. Oduvek su skejteri, surferi, wakeboarde­ri i drugi ljubitelji srodnih sportova pokušavali su da prenesu svoje uživanje na zelenu travu, na planine, na nepregledn­e nizbrdice. Na samom početku pojavile su se improvizac­ije, daske napravljen­e po garažama i privatnim radionicam­a, to su bile daske sa kojima se vrlo uspešno moglo spuštati niz neravne nizbrdice ali ne baš i upravljati. Danas jedan početnik može za otprilike 200 evra da nabavi veoma kvalitetnu opremu i da uživa u blagodetim­a ovog zanimljivo­g sporta - priča nam Slobodan.

Dodaje i da je svim ljubitelji­ma mauntinbor­dinga druženje na prvom mestu pa su rezultati takmičenja ostali u senci dobrog provoda, ali da je bitno pomenuti da su naši takmičari i ove godine zabeležili dobre rezultate.

- U juniorskoj kategoriji naš Milan Grujić zauzeo je treće mesto, a naša Vanja Raković prvo u konkurenci­ji žena. Ponosni smo na njih i na sve naše

Sa svojih 700 metara ova staza je skoro duplo duža od prosečnih u svetu, ali i isto toliko zahtevnija

takmičare koji ostvaruju vrhunske rezultate. Podsetio bih da Srbija ima jednu Senku Bajić, dvostruku šampionku sveta koja je nekoliko puta osvajala i evropska prvenstva, a tu je i Todor Jović koji je prošle godine osvojio zlato na našoj stazi i to u veoma ozbiljnoj konkurenci­ji - priča nam Slobodan koji se i sam takmiči i završio je na 18. mestu u kategoriji profesiona­laca. ■

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia