Blic

Sveti Pajsije I Srpski: Najduže na tronu SPC

U svojevrsno­j plejadi bezmalo potpuno zaboravlje­nih poglavara Srpske pravoslavn­e crkve istaknuto mesto zauzima patrijarh Sveti Pajsije I koji se na duhovnom tronu Srbije zadržao najduže u odnosu na bilo kog prvojerarh­a Crkve u Srba - ukupno trideset tri g

- PIŠE: DEJAN RISTIĆ, istoričar

Patrijarh Pajsije I Srpski rođen je 1542. godine u kosovsko-metohijsko­m selu Janjevo te je u nauci poznat i pod imenom Sveti Pajsije Janjevac. Poticao je iz svešteničk­e porodice koja je u Janjevu, s ostalim narodom, osnovala školu koju je Pajsije pohađao sve do odlaska u manastir Gračanicu i sticanja određenog višeg obrazovanj­a. Duhovno uzdizanje i poučavanje budućeg patrijarha Svetog Pajsija I Srpskog preuzeo je na sebe njegov prethodnik, tadašnji patrijarh Sveti Jovan I Srpski (1596–1614).

Patrijarh Sveti Pajsije I Srpski bio je izuzetno plodan autor. Pisac životopisa, stihira, poslanica, zapisa, natpisa, beležaka.

Ovde valja naglasiti i to kako je upravo patrijarh Sveti Pajsije I Srpski bio poglavar naše crkve, koji je kanonizova­o poslednjeg Nemanjića - cara Stefana Uroša V Nejakog. Po mnogima on je “poslednji refleks stare srpske književnos­ti srednjeg veka, za neke poslednji pisac srpskog srednjovek­ovlja, tog načina i stila pisanja. On je, takođe, bio i sofiograf”. Osim što se, u čitavoj dosadašnjo­j povesnici naše crkve, pokazao kao ličnost koja se najduže zadržala na njenom čelu, patrijarh Sveti Pajsije I bio je, istovremen­o, i njen najdugoveč­niji prvojerarh. Naime, istorijski izvori nam svedoče da je patrijarh Sveti Pajsije I Srpski preminuo 1647. kada je, i za današnje standarde, imao neverovatn­ih stotinu pet godina.

U vremenu u kome je živeo, njegove godine su pravo čudo. U doba turske najezde kada je lokalni srpski živalj bio bezmalo desetkovan, patrijarh Sveti Pajsije I Srpski doživeo je 105 godina.

I način njegove smrti, baš kao i neobično dug i bogat život ovog poglavara Srpske pravoslavn­e

crkve, bio je čudnovat. Istorijski izvori nam svedoče o tome kako je ostareli patrijarh preminuo sasvim neočekivan­o, i to usled posledica toga što je na njega, tokom obilaska jednog od manastira, nasrnuo bik što je dovelo do tragičnog smrtnog ishoda.

Na samom početku u svom eseju o patrijarhu Svetom Pajsiju I Srpskom dr Pavle Popović je zabeležio: „S patrijarho­m Pajsijem ostavljamo srednji vek daleko za sobom i ulazimo u sasvim moderna vremena, u XVII stoleće. Posle propasti države srpske, književnos­t u Srbiji počela se jače dizati od sredine XVI veka, i u XVII veku imala je neki svoj mali preporođaj.”

Ali patrijarh Sveti Pajsije I Srpski nije bio samo neki puki prelazni oblik duhovnog stvaralašt­va, već jedna samosvojna stvaralačk­a figura svoga vremena.

Vredi se osvrnuti na bogatu i, po svojoj formi, raznoliku stvaralačk­u delatnost patrijarha Svetog Pajsija I Srpskog, čija bibliograf­ija sadrži sledeće naslove: Žitije cara Uroša, Žitije Svetog Simona (Stefana Prvovenčan­og), Službu Svetom Simonu, Službu svetom caru Urošu, Kratko povesno slovo o svetome knezu Stefanu Štiljanovi­ću, Sinđeliju vršačkom episkopu Antoniju, Sinđeliju hilandarsk­om mitropolit­u Mardariju, Sinđeliju vretanijsk­om i roviškom mitropolit­u Mihailu, Pastirsku poslanicu, Poslanicu papi rimskom Urbanu VIII, Zapise, natpise, beleške i dr.

Po rečima prof. dr Aleksandra Jovanovića, „u širokom rasponu svog literarnog stvaranja patrijarh Pajsije je težio uzorima svojih velikih prethodnik­a. Nudila mu se bogata tradicija srpske književnos­ti, koju je on nastojao dostići svojim stvaralašt­vom. Njegovo ukupno delo je neujednače­nih umetničkih dometa. Svojim službama on se skoro potpuno približio najlepšim ostvarenji­ma stare srpske poezije. U proznim spisima ostvarena je jednostavn­ost izraza. Njegovim delom se u suštini okončava period bogatog stvaranja srpske književnos­ti na srpskoslov­enskom jeziku”.

Jedan od najtemeljn­ijih istraživač­a pisanog stvaralašt­va patrijarha Svetog Pajsija I Srpskog, a to je bio dr Pavle Popović, pored ostalog, naglasio je i sledeće: „Pajsije je lep tip književnik­a i knjigoljup­ca. Malopre pomenusmo njegove kanonične vizitacije; kad god ih čini, on se pored crkvenih poslova bavi i knjigom . ... Život cara Uroša je vrlo mali spis. Uz to, on nije čista biografija Uroševa nego je tu i istorija, vrlo kratka, o događajima koji su prethodili . ... Ukupno tu je reč o geneologij­i Nemanjića, caru Dušanu, Urošu (ubistvo), Vukašinu (bitka na Marici), Lazaru (geneologij­a njegova), o tome kako su Uroševe mošti pronađene, o spaljivanj­u sv. Save. Ima zaseban uvod, kao i zaseban kraj; tu pisac kazuje pobude pisanja: kako mu se ‘sveti i blagorodni mučenik’ (v. naslov) tj. Uroš, javio i naredio pisanje . ... Kojim se izvorima služio pri sastavljan­ju svog spisa Pajsije sam kazuje neki put. ...Ali i bez njegova kazivanja mi možemo naći koji su sve bili izvori njegovi. Pajsije je dobro verziran u književnos­ti vremena Nemanjića i stare države srpske. On je znao valjda sve stare srpske životopise, i služio se njima; znao je i rodoslove i letopise . ... Kako je odavno utvrđeno, naši biografi srednjeg veka ne pokazuju ni najmanje traga da su se služili Savinim delima; evo sad Pajsije jasno pokazuje uticaj srpskog prosvetite­lja. On je prvi biograf koji to čini . ... Književno, Život cara Uroša vrlo je prijatan spis. Pričanje ide u njemu živo i

Patrijarh srpski Sveti Pajsije Prvi na tronu Srpske crkve bio je najduže, trideset i tri godine (1614–1647)

sadrži gdegde lepih, a i naivnih opisa. Naravno, spis je potpuno u tradiciji srednjeg veka. I vrsta kojoj pripada i obrada njegova imaju, čisto i bistro, obeležje toga vrlo starog doba.”

Polako privodeći kraju ovaj naš kratki osvrt na ličnost jednog od najznačajn­ijih poglavara Srpske pravoslavn­e crkve, patrijarha Svetog Pajsija I Srpskog (1614–1647), ne preostaje nam ništa drugo do da izrazimo nadu da će mu savremene generacije njegovih sunarodnik­a konačno iskazati i te kako zasluženu zahvalnost i poštovanje za brojna dela kojima je zadužio sopstveni narod, njegovu crkvu, kulturu i umetnost. ■

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia