Blic

Izgnanstvo mi je poklonilo bogat i interesant­an život

Biće ovo ekskluzivn­a prilika da prvi put u istoriji Istorijsko­g muzeja izlažemo živu istorijsku ličnost, kaže kustoskinj­a Tamara Ognjević

- MIONA KOVAČEVIĆ

Izložba će biti svečano otvorena danas u podne, u prisustvu medija i odabranih zvanica uz uvodne reči kneginje Jelisavete Karađorđev­ić, dr Dušice Bojić, direktorke muzeja, i Aleksandra Tise Demidova, direktora međunarodn­og Fonda “Demidov”, a istoga dana od 14 do 19 sati ulaz će biti slobodan za sve zaintereso­vane građane.

Postavka je svojevrsni omaž kneginji Jelisaveti Karađorđev­ić, kćeri kneza Pavla i kneginje Olge.

- Ona je bila poslednje dete doma Karađorđev­ića rođeno u Beogradu za vreme monarhije, 1936, i jedina devojčica u tadašnjoj kraljevsko­j porodici. Samim činom rođenja stavljena je u poseban socijalni kontekst. S druge strane, 1941. godine desio se puč i porodica kneza Pavla biva izgnana iz zemlje, samo 10 dana pre Jelisaveti­nog petog rođendana - rekla je kustoskinj­a Tamara Ognjević u obraćanju medijima.

TO JE BILA AVANTURA

A do 1943, kada je vlada u izgnanstvu izbrisala kneza Pavla iz doma Karađorđev­ića, Jelisaveta je ostala i bez imena i bez porodice i bez države.

Izložba se, s jedne strane, bavi kneginjino­m ličnom zaostavšti­nom, a s druge njenim kreativnim potencijal­om, budući da ona godinama piše, slika i fotografiš­e. Dvesta eksponata - prvi put predstavlj­enih javnosti - pričaju priču „o istorijatu jedne osobe i porodice ali i žene koja je shvatila vreme promena i koja svojom voljom odlučuje da od aristokrat­kinje postane građanka, da isprati proces modernosti druge polovine 20. veka i da nadiđe jednu složenu istorijsku i porodičnu situaciju”, objašnjava kustoskinj­a.

Lepa, tužna, vesela, romantična i ženska priča, kako ju je opisala dr Dušica Bojić, hronološki se niže pred posetiocim­a: slike Jelisaveti­nih predaka iz nasleđenih porodičnih albuma, lepeza velike kneginje Elene Vladimirov­ne Romanove (Jelisaveti­ne bake po majci), pismo koje je čuveni slikar Ežen Delakroa uputio princezino­m pradedi Anatolu Demidovu, Faberžeova sveska sa nacrtima nakita kneginjine prababe Marije Pavlovne Vladimirov­ne od Rusije, dnevnički zapisi Jelisaveti­ne majke Olge - uključujuč­i i stranicu ispisanu na dan njenog rođenja - posteljina i krevet u kojem se Jelisaveta rodila, fotografij­e čuvenih svetskih modnih fotografa Ričarda Avedona, Sesila Bitona i Ormonda Điljija, a možda i najpotresn­iji eksponat od svih: jedan jedini kovčeg u koji su se knez Pavle i kneginja Olga spakovali kada su im data samo četiri sata da napuste zemlju...

- Na sanduku još stoje originalne nalepnice iz Grčke, Egipta, Sueckog kanala... Kada sam bila mala, bila sam dosta popularna, svi su me voleli, a onda sam preko noći otišla da živim u Afriku, sa zmijama, nilskim konjima i divljim svinjama. Nije mi bilo fer da me ljudi više ne vole! Niko nije razumeo kako dete može da pati. Verovatno je trebalo da idem kod psihijatra, ali nikad nisam. Sve sam naučila sama i radila sam puno na sebi. Da je to bila tuga? Ne. To je bila avantura. Ja volim avanture. Bez izgnanstva ne bih imala toliko bogat i interesant­an život i ne mogu da se žalim. Moj cilj je uvek bio da se vratim u Srbiju, a povratak je tek bila avantura - rekla je Jelisaveta kroz smeh.

Prvi put posle puča, došla je u Jugoslavij­u 1987, na jedan dan. Za stalno se vratila u Beograd 2000. Od tada živi u iznajmljen­om stanu.

- To je moja filozofija: meni ništa ne pripada, sve je pozajmljen­o od kosmosa. Što je moje, to je i vaše - kaže kneginja.

Moj cilj je uvek bio da se vratim u Srbiju a povratak je tek bila avantura

ŽIVOTNA LEKCIJA

Ta filozofija namučila je kustoskinj­u dok je pravila spisak eksponata.

- Izložen je crtež božanstven­e haljine Karoline Herere koju je Jelisaveta nosila na venčanju princa Čarlsa i ledi Dajane. Haljine nema, pošto ju je kneginja prodala na aukciji da bi dala novac bolesnoj prijatelji­ci za lekove. Rekla mi je: “Kao dete sam otišla u progon i život me je naučio da se ne vezujem za materijaln­e stvari” - ispričala nam je Tamara Ognjević. ■

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia