Blic

UPOZNAO SAM SVE MENI VAŽNE FILMSKE ZVEZDE

-

Ceremonija dodeljivan­ja nagrada Akademije održaće se 92. put u Dolbi teatru u Los Anđelesu, a zakazana je za 9. februar naredne godine. I ove godine očekuje se dolazak najvećih filmskih zvezda, a na pitanje da li se Ristovski raduje susretu s nekom od njih, kratko je odgovorio:

- One koje sam želeo da upoznam, upoznao sam. Roberta de Nira, pre svih.

- Onima koji navodno znaju šta bi bilo bolje i koji bi film bio bolji za članove Akademije poručujem da se filmovi i uopšte umetničko delo ne prave po tome šta bi neko voleo, već šta bi volela duša umetnika. Naše duše su bile tanane, osetljive i nadahnute dok smo radili ovaj film. Nadam se da će to i članovi američke Akademije prepoznati, kao što su to prepoznale kolege u našoj Akademiji - poručuje Ristovski i dodaje:

- Da li je baš „Kralj Petar Prvi” pogodan da nas predstavlj­a, potkreplju­jem činjenicom da je možda najveći reditelj svih vremena Džon Ford, koji je kao ratni dopisnik izveštavao sa Krfa, rekao da „srpski narod ima već gotov film o Velikom ratu, samo treba da oživi fotografij­u kralja Petra na volovskim kolima”.

Lazar Ristovski već je imao priliku da se nađe u trci za Oskara, i to sa legendarni­m filmskim ostvarenje­m „Belo odelo” koje je osvojilo mnoge prestižne filmske nagrade. Glumac i reditelj smatra da je za osvajanje Oskara potrebno mnogo više faktora od samo dobrog filma.

- Film „Belo odelo” je bilo veoma blizu da uđe u najboljih pet. Ipak se to nije desilo. Teško da bilo koji film s ovih prostora može da osvoji to priznanje. Razlozi nisu samo umetničke prirode. Ima tu i politike i nedostatka novca za ozbiljnu promociju i koječega drugog. Ipak, lepo je učestvovat­i u toj igri. Hvala članovima naše Akademije što su prepoznali da naš film ima šansu u toj igri - poručuje Ristovski. ■

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia