Blic

UNIVERZALA­C Karavan po meri

Japanci su unapredili sve što se moglo unaprediti i “turing sport” je u vrhu ponude.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Uz potpuno novi “i10” i “45 Concept”, “Hjundai” je na Sajmu u Frankfurtu prikazao i novu verziju sportskog hatchbacka “i30 N”. U pitanju je “hjundai i30 N Project C“, ograničeno izdanje koje će na evropskom tržištu biti dostupno u samo 600 primeraka. Pod haubom je 2,0-litarski turbo benzinski motor sa 275 KS i 353 Nm, a karoserija je olakšana upotrebom ugljenični­h vlakana. “Mercedes Vision EQS” je koncept koji nam otkriva u kojem će se pravcu razvijati nemački proizvođač. Zahvaljuju­ći snazi od više od 476 KS i obrtnom momentu od 760 Nm, raspoloživ­om u deliću sekunde, električni “visoon EQS” ubrzava od 0 do 100 km/h za manje od 4,5 sekundi i postiže najveću brzinu veću od 200 kilometara na sat. Koncept sa jednim punjenjem baterija može da pređe 700 kilometara.

Posle sedana i hečbeka, na red za testiranje stigla je i karavanska verzija nove “tojote korole” sa oznakom “turing sport”. I prvi utisak je - kao da smo vozili tri različita automobila. Ne samo zbog drugačijih motora već zato što su se Japanci potrudili da svi modeli imaju dozu originalno­sti.

Vizuelno, “turing sport” je dosta “povukao” na atraktivan hečbek - moderna svetla, oštre linije i elegantno urađen zadnji kraj na kojem mnogi dizajneri znaju da padnu kada su u pitanju karavani. “Korola TS” izgleda kompaktno, a kompletan utisak pojačavaju i aluminijum­ski točkovi od 18 inča. Vidi se da su u “Tojoti” razmišljal­i o svemu.

Otvaranjem vrata ulazi se u kvalitetno urađen enterijer. “Tojota” je sa novom “korolom” unapredila sve što je mogla - od korišćenih materijala,

preko položaja za upravljače­m do prednjih sedišta koja teško da mogu da budu bolja. Komforna su, dobro drže telo i konačno imaju veliku sedeću površinu za korpulentn­ije vozače. Kao stvorena su za duža putovanja, a isto može da se kaže i za “turing sport”. Za razliku od prethodnih “korola”, najnovija nije zamišljena samo kao pouzdano prevozno sredstvo od tačke A do tačke B.

Karavan odlično leži na putu, pri čemu je i dalje udoban. Upravljač daje realnu sliku svega što se dešava pod točkovima.

Mada,

 ??  ?? VOZILI SMO VERZIJU SA 1,2-LITARSKIM TURBO BENZINSKIM MOTOROM I 116 KS
VOZILI SMO VERZIJU SA 1,2-LITARSKIM TURBO BENZINSKIM MOTOROM I 116 KS
 ??  ??
 ??  ?? POTROŠNJA U GRADSKIM USLOVIMA JE OKO OSAM LITARA NA 100 KILOMETARA
POTROŠNJA U GRADSKIM USLOVIMA JE OKO OSAM LITARA NA 100 KILOMETARA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia