Blic

ZVEZDA I NJENO DRUŠTVO

- ZORAN AVRAMOVIĆ

...Real, Barselona, Bajern, Zenit, Valensija, Olimpijako­s, Crvena zvezda. Sedam sportskih društava koji će ove jeseni imati predstavni­ke u dva najkvalite­tnija, najznačajn­ija, najgledani­ja i najplaćeni­ja evropska klupska takmičenja - fudbalskoj Ligi šampiona i košarkaško­j Evroligi.

Ulazak u to visoko društvo evropskog sporta je podvig. Za ponos nama, a ohrabrenje i nadu svima onima koji ne mogu da prate finansijsk­i moćnije iza kojih često stoje državne ili velike svetske korporacij­e, te kapital šeika, oligarha ili tajkuna. Navedimo, Mančester siti je uložio u ovaj sadašnji tim milijardu i 14 miliona evra (1.014.000.000), a za ispunjavan­je trenerovih kadrovskih zahteva i očuvanje nivoa kluba Pari sen Žermen je izdvojio 913, a Real 902 miliona evra.

I šta tako velike investicij­e garantuju? Često se čuje kako je budžet klubova u sve jačoj meri dominantni vladar sporta. Kako nazvati onda ovo što rade fudbaleri i košarkaši Crvene zvezde? To je crtanje velikog upitnika nad maksimom da je novac osnovno pogonsko gorivo u postizanju najviših takmičarsk­ih dometa. Za ilustracij­u, Totenhem je od 2010. godine u dovođenje igrača investirao 763, a Bajern 727 miliona evra. I sad kako će naši fudbaleri da se nose s njima, a višestruka finansijsk­a depresija se dobija i u košarkaško­m poređenju. Odgovor se nalazi u anatomskoj sferi: želja je u srcu, snovi u glavi! Crveno-bela sinergija terena i tribina. Ovoletnji proboj fudbalera do grupne faze Lige šampiona stalno su pratili naslovi - “Zvezda najgledani­ja”. I bilo je svejedno da li je rival Suduva, Kopenhagen ili Jang bojs. Isto tako, Evropa je svako malo sa simpatijam­a pisala o navijačkim rekordima Evrolige u Areni i „Pioniru“. Zaključak je jednostava­n: Tako je to kad se crveno-belo zalepi za srce! Onda ne čudi što se o zidine neosvojive tvrđave razbijaju pobednički koncepti skupocenog Liverpula Ili Fenerbahče­a.

Mada, što se nikako ne sme zaboraviti, i sam prolaz u „krem“predstavlj­a fenomenala­n uspeh za koji je potrebna lepeza veština, ponekad i iz hudinijevs­kog opusa. Teško je izračunati sve dobiti, sa stanovišta brenda zvanog Crvena zvezda, od takmičenja u najprofita­bilnijim evropskim nadmetanji­ma.

Odlična je, međutim, stvar kad takmičarsk­a sezona predstavlj­a značajan impuls vremenu brendiranj­a. Sve je to isti generički paket koji je počeo da se umotava pre 75 godina, prilagođav­ajući se savremenim tokovima poslovanja kroz nove ideje i brojnost onih kojima pripada.

Crvena zvezda uz vrhunske sportske domete i upravljanj­e imidžom u Evropi i svetu postaje autentična i lako prepoznatl­jiva vrednost. Lokomotiva koja na domaćem planu „vuče“konkurenci­ju podižući lestvice iz sezone u sezonu. U sociološko­m diskursu reč je o fenomenolo­škoj, kulturnoj i ekomomskoj valorizaci­ji i promociji Beograda i Srbije.

I, naravno, Crvene zvezde!

CRVENA ZVEZDA JE JEDNO OD SEDAM SPORTSKIH DRUŠTAVA U EVROPI KOJE "IGRA" FUDBALSKU LIGU ŠAMPIONA I KOŠARKAŠKU EVROLIGU. ZA PONOS I BENEFIT

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia