Blic

Istina o tuči i šamaranju u Kini

-

Vreme je da se pakujemo. Prođe i ovo mučenje koje je počelo i pre poraza od Argentine, posle kojeg je sve izgubilo smisao. Kineska administra­cija izgleda ima poseban pik na novinare. Obični srpski navijači bez vize su obilazili Kinu, bili i u Hongkongu i Makaou, dok su novinari po tri-četiri puta morali u konzulat u Beogradu za vizu, provere, čekanja i slično. Pa onda isto to po dolasku u Fošan, provera provere za akreditaci­je, pa posle svake faze nova.

Vrhunac je bio u nedelju, kada nas na skeneru pred blokirani Tjenanmen policajac vratio dva kilometra ukrug, na ulaz u Zabranjeni grad koji je bio 100 metara iza njegovih leđa, ka kojem su svi ostali prolazili bez problema. Zašto? Nema odgovora sem da je dobio direktivu. Ovde inače nema šta puno da razmišljaj­u. Ima ko će, samo se sluša.

Kinezi su iskeširali pozamašnu svotu FIBA za organizaci­ju Mundobaske­ta, da bi ispali u prvoj fazi, a za završna tri dana blokirali centar Pekinga, sve ulice i metro stanice zbog probe za paradu početkom oktobra?!

U dvoranu bez metroa taksi ne može do vas, a i ako se probijete do vozila, 45-50 minuta sledi novo probijanje do hale. Zaustaviti taksi uveče ka gradu koji ima 20 miliona žitelja je misaona imenica. Pogotovo ako nemate kineske aplikacije. A tek naći nekoga ko zna engleski, pa probiti sa VPN internet blokade uz katastrofa­lnu brzinu protoka...

Relacije su ogromne, mada iskreno da smo prošli dalje sve bi bilo lakše, poput pekinške klime u odnosu na vlagu Fošana i Donguana. Ovako smo ostali bez posete Šangaju, medalje, a i selektora. Novi i mesto njegovog biranja sada su glavna tema, a ne ko će igrati u budućnosti, gde i s kim u kvalifikac­ije za Evropsko prvenstvo pa Olimpijske igre, neuspesi mladih, legije stranaca u klubovima...

Krenulo se po Saletu, a vidim sada i po Daniloviću posle povlačenja selektora. Svako koristi šansu, lovi u mutnom, osveti se, pecne, namiruje neraščišće­ne račune... Nešto pametno ili nekog pametnog da predlože, ne videh, kao ni viziju ni koncept.

Španija je lagano osvojila zlato, kada je preživela “kengure”, koji su kao najveći gubitnici takmičenja, izgubili plasman u finale sa penala, pa bronzu i plus 15 iz trećeg kvartala sa Francuzima koji uzeše medalju i vizu za Igre na koje će izgleda i Skola, koji se ne povlači.

Bogdan je u idealnoj petorci i prvi strelac. Zasluženo. Dobili smo novog lidera, kapitena, “kilera”!

I dalje me fascinira njegova posvećenos­t treningu, ostanak za par stotina ubačenih, video-analize...

Sve je zaslužio, on je najlepše što nam se desilo ovde.

Vreme je da se polako kreće ka aerodromu. Desetak sati leta za Istanbul, pa Beograd. Toliko godina su Kinezi tehnološki ispred nas. Razvijaju se, napreduju, grade... u velikom su usponu. Obični ljudi su predusretl­jivi, znaju gde je Srbija, samo onaj mit o Valteru je izgleda samo mit. Sve je to lepo, samo “svuda pođi - kući dođi”.

Vreme je da se polako pakujemo i krećemo ka aerodromu. Desetak sati leta za Istanbul, pa Beograd

Krenulo se po Saletu, a vidim sada i po Daniloviću posle povlačenja selektora. Svako koristi šansu, lovi u mutnom

P.S.: Niti je bilo tuča ni šamaranja ni bilo čega ekscesnog među igračima, a ni sa Daniloviće­m i Tomaševiće­m, za koje su neki pisali da ne pričaju - a sa kojima sam sedeo u nekoliko navrata uveče u istom društvu, najnormaln­ije i najprijatn­ije.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia