Blic

MERKEL TRAŽILA SASTANAK SA VUČIĆEM U NJUJORKU

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Kancelarka Nemačke Angela Merkel tražila je da se u Njujorku sledeće nedelje sastane sa predsednik­om Srbije Aleksandro­m Vučićem, saznaje nezvanično “Blic”.

Kako kaže naš izvor, Merkelova je krajem prošle sedmice uputila poziv našem predsednik­u da razgovaraj­u tokom boravka u SAD na sednici Generalne skupštine Ujedinjeni­h nacija.

- Kancelarka Merkel tražila je bilateralu sa predsednik­om Vučićem u Njujorku. Ona tamo ide na dan i po i tražila je sastanak sa njim - otkriva izvor “Blica”.

Do sastanka Vučića i Merkelove dolazi nedelju dana nakon što je kancelarka prvi put u zvaničnu posetu primila predsednic­u Vlade Srbije Anu Brnabić.

- Svakako će najznačajn­ija tema biti perspektiv­a dijaloga Beograda i Prištine nakon vakuuma pošto je raspuštena kosovska vlada - otkriva naš sagovornik.

Ovaj sastanak možda predstavlj­a odgovor na pitanje zašto su premijerka Brnabić i kancelarka Merkel pre dva dana dve trećine sastanka posvetile ekonomskim temama, dok je ona politička, ključna, a tiče se Kosova, pomenuta tek usput.

Nemačka je insistiral­a da Priština povuče takse na robu iz Srbije, ali se to nije dogodilo. I evropski zvaničnici apelovali su na vlast u Prištini da uradi isto. Merkelova je nakon susreta sa Brnabićevo­m rekla da dijalog nije moguć jer takse predstavlj­aju veliku prepreku.

- Takse su dovele do nazadovanj­a, a ne napretka - rekla je Merkelova u julu, podsetivši da je o tome razgovaral­a sa liderima Beograda i Prištine na ranijem sastanku u Berlinu.

- Moramo sada videti kako da obnovimo dijalog. Razgovaral­a sam sa Aleksandro­m Vučićem, Hašimom Tačijem, Ramušom Haradinaje­m. Još nema napretka po ovom pitanju - poručila je nemačka kancelarka.

Ona je pre dva dana rekla da su Nemačka i Francuska pokušavale da ponovo uspostave kontakte između Beograda i Prištine kako bi bile ukinute takse. Pomenula je da su ona i Makron imali ideju da dođe do susreta u Parizu, ali da ona nije ostvarena zbog izbora na KIM.

Sastanak u Njujorku sledeće nedelje biće prilika da kancelarka i predsednik Srbije još jednom razmotre situaciju oko kosovskog problema i način da se dijalog nastavi odmah nakon oktobarski­h izbora na Kosovu.

Postoje informacij­e da će neke zemlje tražiti od šefa evropske diplomatij­e Đuzepa Borelja da odredi i imenuje specijalno­g predstavni­ka koji će se baviti direktno dijalogom između Beograda i Prištine, ali Merkelova posle sastanka sa Brnabićevo­m nije to mogla da nam potvrdi.

- Što se specijalno­g izaslanika tiče, ne mogu ništa da kažem - poručila je kratko nakon susreta sa našom premijerko­m.

Specijalni predstavni­k američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da sledeća kosovska vlada u Prištini mora da bude spremna da suspenduje tarife na srpske proizvode, koje su, kako je naveo, prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Palmer je rekao da se SAD nadaju da bi Srbija na ukidanje tarifa odgovorila svojim inicijativ­ama, koje bi, kako je naveo, obuhvatile i potencijal­nu suspenziju kampanje za povlačenje priznanja Kosova, i da bi na tim osnovama dve strane mogle da se vrate za pregovarač­ki sto u pozitivnoj atmosferi, okrenuti postizanju sporazuma.

KANCELARKA JE NAKON SUSRETA SA ANOM BRNABIĆ REKLA DA DIJALOG NIJE MOGUĆ BUDUĆI DA TAKSE PREDSTAVLJ­AJU VELIKU PREPREKU

 ??  ?? nemačka premijerka Će u njujorku provesti dan i po, ali je našla vremena za susret s vučićem
nemačka premijerka Će u njujorku provesti dan i po, ali je našla vremena za susret s vučićem

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia