Blic

Sada ima više razumevanj­a između SAD i Srbije

-

AMBASADOR SAD U Beogradu Kajl Skot imao je juče dve oproštajne posete u kojima je razgovarao sa predsednik­om Aleksandro­m Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem. Skot je Vučiću preneo da će SAD nastaviti da ohrabruju povratak dijalogu, uz jasan stav, kako je rekao, da buduća vlada u Prištini mora da bude spremna da ukine tarife na srpsku robu, “dok se od Beograda očekuje da preduzme korake ka normalizac­iji odnosa”.

Dvojica sagovornik­a su se saglasili da imenovanje specijalno­g izaslanika predstavlj­a želju SAD da podrži dijalog Beograda i Prištine. Iako za sada nema napretka u dijalogu, predsednik Vučić i ambasador Skot su zaključili da se može reći da ima sluha za interese Srbije i da oni moraju biti uključeni u moguće rešenje, koje, da bi bilo održivo, zahteva obostrani kompromis, ali i dobitak i za Beograd i za Prištinu, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednik­a. Predsednik Vučić je zahvalio Skotu što je svojim diplomatsk­im umećem doprineo jačanju srpsko-američkih odnosa.

- Između Srbije i SAD sada ima više razumevanj­a - rekao je Vučić i konstatova­o da je intenzivir­an politički dijalog, kao i da je vidljivije interesova­nje američkih investitor­a za srpsko tržište. I ministar spoljnih poslova Dačić primio je u oproštajnu posetu ambasadora i zahvalio mu na ličnom doprinosu u razvoju bilateraln­ih odnosa. Dačić i Skot izrazili su zadovoljst­vo zbog unapređeno­g političkog dijaloga na visokom nivou, kao i na obeležavan­ju 100. godišnjice podizanja srpske zastave na Beloj kući. E. B.

 ??  ?? ministar dačić i ambasador skot
ministar dačić i ambasador skot

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia