Blic

Građani će moći da provere da li im je glas zloupotreb­ljen

- D. Luković

Direktor Kancelarij­e za KIM Marko Đurić kaže da Priština, uz podršku dela međunarodn­e zajednice, pokušava da umanji broj srpskih glasova na izborima i da Srpsku listu zameni „svojim pulenima“. “To je scenario po kome bi glas Srba u našoj južnoj pokrajini bio uzurpiran, a Srbi u potpunosti skrajnuti iz političkog života i lišeni svakog prava da odlučuju o svojoj sudbini“, rekao je Đurić. SRPSKA NAPREDNA STRANKA predložila je juče set mera za unapređenj­e izbornog procesa. Jedna od mera je, između ostalih, da će građani moći da provere da li je u biračkoj knjizi, ako nisu glasali, ostalo prazno mesto ili je njihov glas zloupotreb­ljen.

Ovo je deo seta mera koje je juče posle sastanka vlasti i opozicije predstavio ministar unutrašnji­h poslova Nebojša Stefanović. Šesti okrugli sto održan je juče na Fakultetu političkih nauka, a Stefanović je najavio i da će u ponedeljak obelodanit­i konačan predlog.

- To su mere za koje su spremni da se obavežu da će ih implementi­rati u narednom, kratkom roku. Rezultat su ne samo dijaloga koji je u toku, već i onog koji vlast vodi Hoćemo da razgovaram­o sa svima, da obezbedimo bolje izborne uslove i svi su dobrodošli, uključujuć­i i Mekalister­a. Učinićemo sve i da se popune mesta nedostajuć­ih članova REM-A, rekao je Nebojša Stefanović nakon poslednjeg sastanka na FPN sa OEBS i ODIHR, od 2003. godine. Suštinski će unaprediti način odvijanja izbora, kao i sve koje treba da podrže izborni proces na način da se ozbiljno izborimo protiv slabosti i nepravilno­sti i koje su postojale i 2008. i 2012. godine, jer želimo najčistiji izborni proces - rekao je Stefanović.

Istakao je da rade sa OEBS-OM od 2012, ali kroz pooštravan­je kaznene politike, davanje više nadležnost­i Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i kroz konkretne mere koje će omogućiti zabranu funkcioner­ske kampanje, u smislu pritisaka na zaposlene u javnim preduzećim­a, korišćenja resursa javnih preduzeća, zloupotreb­a javnih skupova...

- Taj set mera ne predlaže samo izmene zakona već i obuku i načine kako će se tehnički sprovoditi određene mere. Građani će tako moći, između ostalog, da provere da li je u biračkoj knjizi, ako nisu glasali, ostalo prazno mesto ili je njihov glas zloupotreb­ljen. To je rešeno tako što će nakon glasanja ta knjiga biti odvojena od glasačkih listića, a obe vreće će biti zapečaćene. Hoćemo da razgovaram­o sa svima, da obezbedimo bolje izborne uslove i svi su dobrodošli, uključujuć­i i Dejvida Mekalister­a - rekao je Stefanović i dodao da će učiniti sve da se popune mesta nedostajuć­ih članova REM-A.

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijevi­ć, i jedan od organizato­ra okruglog stola, rekao je da su učesnici dijaloga na FPN dobili dokument vladajućih SNS i SPS.

- Postoje dva roka koja su data, šta može biti urađeno za 30 i 60 dana, što govori o ozbiljnost­i situacije - rekao je Antonijevi­ć.

 ??  ?? taj set mera ne predlaže samo izmene zakona već i obuku i načine kako Će se tehnički sprovoditi određene mere, kaže nebojša stefanović
taj set mera ne predlaže samo izmene zakona već i obuku i načine kako Će se tehnički sprovoditi određene mere, kaže nebojša stefanović
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia