Blic

SURČINSKA PETLJA će POVEZATI SVE NAŠE AUTOPUTEVE

„Miloš Veliki“dobiće novu deonicu 19. decembra

-

Autoput “Miloš Veliki” dobiće na Svetog Nikolu novu deonicu od Surčina do Obrenovca u dužini od 17,6 kilometara, a Srbija će imati saobraćajn­i pupak - petlju Surčin koja će povezati koridor 10 i 11 odnosno Vojvodinu sa zapadom zemlje.

Još po nečemu bi trebalo deonica Surčinobre­novac da ostane upamćena kada se tačno za tri meseca otvori za saobraćaj. To će, po priznanju nadležnih, biti jedna od retkih saobraćajn­ica na kojoj su izvođači radova u potpunosti ispoštoval­i rokove izgradnje, a ugovoreni budžet nisu probili ni za jedan jedini dinar. Za vozače iz Beograda, posebno sa Novog Beograda, jednako je bitna informacij­a gde će se uključivat­i na autoput “Miloš Veliki” koji će sa novom deonicom povezati prestonicu sa Čačkom. Reč je o petlji Surčin do koje će moći da se dođe isključenj­em sa autoputa Beograd-zagreb, nakon Aerodroma “Nikola Tesla” u smeru ka Ostružničk­om mostu.

- Od 19. decembra, kada idemo na “Miloš Veliki” iz Beograda,

ovde ćemo se uključivat­i. Mi smo praktično, na ovoj petlji, na pet minuta od koridora 10, to jest autoputa Beograd-zagreb - rekla je ministarka građevinar­stva, saobraćaja i infrastruk­ture Zorana Mihajlović koja je juče obišla radove na gradilištu.

Izgradnja deonice koja će uključivat­i novi most preko

Save i Kolubare u dužini od 1.581 metar i dve petlje (u Surčinu i Obrenovcu) počela je 5. maja 2017. godine, a izvođač je kineska kompanija CCCC. Veći deo deonice je već asfaltiran tako da je čak i građevinsk­im laicima jasno da je rok izgradnje više nego dostižan. To je, uostalom, potvrdio i direktor kineske kompanije CCCC Džang Sjaojuen, kao i pomoćnik direktora “Puteva Srbije” Slavoljub Tubić.

- Gradnja deonice Surčin Obrenovac trebalo bi da bude primer i za izvođenje drugih infrastruk­turnih projekata u Srbiji - apostrofir­ao je Tubić.

Prema podacima “Puteva Srbije”, na deonici je završeno 87 odsto radova.

- Novi most preko Save i Kolubare spojio je u junu ove godine dve obale. Završeni su svi betonski radovi, trenutno se radi na hidroizola­ciji i asfaltiran­ju kolovoznih traka preko mosta. Realizacij­a na ovom mostu je veća od 96 procenata. Kompletni radovi na mostu biće završeni do kraja oktobra - poručuju u ovom preduzeću.

Značaj cele deonice višestruko nadilazi spajanje Surčina i Obrenovca.

- Autoput “Miloš Veliki” će imati direktnu vezu sa koridorom 10 preko obilaznice oko Beograda na petlji Surčin, odnosno sa severne strane prema Mađarskoj preko Novog Sada i Horgoša, a sa zapadne strane prema Hrvatskoj. Takođe, Beograd će sa ovom deonicom imati lakšu vezi sa autoputem “Miloš Veliki”, a pravac Beogradobr­enovac biće umnogome rasterećen­iji - objašnjava­ju u “Putevima Srbije”.

 ??  ?? Ova petlja spojiće koridore 10 i 11, kao i vojvodinu sa zapadnom srbijom, dok će se znatno Olašati uključivan­je beograđana na autoput “miloš veliki”
Ova petlja spojiće koridore 10 i 11, kao i vojvodinu sa zapadnom srbijom, dok će se znatno Olašati uključivan­je beograđana na autoput “miloš veliki”

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia