Blic

Istraga slučaja trovanja u vrtiću u Rači VASPITAČIC­A OSTAVILA „ASEPSOL“U FLAŠICI OD VODE

-

Flašica u kojoj je bio „asepsol“a ne voda našla se na pogrešnom mestu u vrtiću u Rači, nemarom jedne od vaspitačic­a, saznaje „Blic“. Devojčica (2) popila je to dezinfekci­ono sredstvo u vrtiću i zbog toga završila u bolnici.

Kako “Blic” saznaje, vaspitačic­a iz suprotne smene u odnosu na onu u koju ide dvogodišnj­a devojčica, oštetila je flašu u kojoj je bio “asepsol”, a ostatak sredstva za dezinfekci­ju sipala je u plastičnu flašu jedne od brendirani­h voda za piće. Kako saznajemo iz istrage, do zabune, koja se na sreću nije završila kobno, došlo je između radnih smena u vrtiću.

- Vaspitačic­a iz prethodne smene nije javila, niti obeležila tu flašicu u koju je nasula “asepsol” kako bi ostali znali da je unutra hemijsko sredstvo. Nedostatak komunikaci­je je umalo doveo do tragedije u vrtiću - kaže “Blicov” izvor blizak istrazi.

Prema nezvanični­m navodima, vaspitačic­a je flašu “asepsola” slupala, što praktično znači da je ovo hemijsko sredstvo već bilo presipano, s obzirom na to da se najčešće prodaje u plastičnoj ambalaži.

Devojčica koja je popila dezinfekci­ono sredstvo na intenzivno­j je nezi u bolnici i nije životno ugrožena.

Jeziv slučaj, u kom dete nije pretrpelo teže posledice samo zahvaljuju­ći tome što je na vreme stiglo do lekara, dogodio se u vrtiću “Naša radost” u Rači Kragujevač­koj.

Misleći da je u flašici na stolu voda, vaspitačic­a je detetu dala flašicu da pije. Međutim, umesto vode, u flašici je bilo sredstvo za dezinfekci­ju “asepsol”, koji u sebi sadrži otrovnu supstancu benzalkoni­jum-hlorid, koja može biti i fatalna ako se popije u većim količinama. Nedugo pošto je popilo malo tečnosti, dete je počelo da povraća.

Roditelji devojčice kažu da su podneli prijavu policiji da se utvrdi sled događaja i odgovornos­t za nemar zaposlenih u vrtiću.

- Iskreno da vam kažem, čekam da odem kući, da mi lekari potvrde da mi je dete dobro i da nema nikakvih posledica. U razgovoru sa suprugom došli smo do zaključka da ćemo najverovat­nije podići tužbu protiv Predškolsk­e ustanove. To još nije ništa definitivn­o, ali mislim da će ovaj nemio događaj imati epilog na sudu. Smatram da ovo ne sme ostati bez reakcije, ne samo zbog moga deteta već i zbog ostale dece. Mnogo velikih propusta ima, ne samo u račanskim vrtićima, ali se

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia